În loc de comoară, a găsit muniție veche

Un vasluian care făcea cercetări cu cu ajutorul unui detector de metale, în speranța că va găsi comoara mult-visată, a găsit, în schimb, muniție din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Arsenalul a fost ridicat de pirotehniști în vederea distrugerii ulterioare.

Echipa pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Podul Înalt” al judeţului Vaslui a intervenit sâmbătă în comuna Ferești pentru asanarea unor elemente de muniție descoperite de un cetățean care efectua cercetări cu ajutorul unui detector de metale în pădurea care duce spre comuna Dănești.

După ridicarea elementelor de muniție găsite de vasluian, pirotehniștii au delimitat un perimetru de siguranță și au verificat dacă pe acea suprafață mai sunt și alte proiectile. La finalizarea misiunii, pirotehniștii au ridicat 53 de focoase M3, 42 de cartușe de calibru 7, 92 mm, 17 tuburi de cartușe de același calibru 7,92 mm, două focoase de aruncător și o grenadă de mână. Elementele de muniție datează probabil de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, însă, chiar și așa, pot prezenta pericol în cazul manevrării neadecvate.

„Toate elementele de muniție descoperite și ridicate de pirotehniști au fost transportate într-un depozit, urmând a fi distruse la o dată ce va fi stabilită ulterior”, a anunțat Biroul de presă al ISU „Podul Înalt” Vaslui.

Trebuie spus că zona respectivă, la fel ca alte așezări vasluiene cu istorie îndelungată, este frecventată de astfel de căutători de comori, care folosesc detectoare de metale. Fereștiul este atestat documentar încă din anul 1482, fiind întemeiat de boieri maramureșeni veniți, așa cum spun hrisoavele vechi, odată cu Dragoș Vodă. Ulterior, în zonă au locuit și alte personalități, de exemplu urmași ai Racovițeștilor, care au domnit în mai multe rânduri în Moldova și Țara Românească, precum și alți boieri cu stare, tot aici s-a născut marele cărturar Nicolae Milescu Spătaru, în anul 1636. Ori, este cunoscut obiceiul celor cu stare ca, în vremuri de restriște, să-și îngroape averile, în speranța că le vor recupera ulterior.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.