Copacii din curtea Spitalului Vechi din Vaslui, vor ajunge la… muzeu

Lucrările de reabilitare a Spitalului nr. 2 (Spitalul Vechi) din Vaslui presupun și eliberarea amplasamentului de arborii situați în prezent în curtea unității spitalicești. Copacii, unii bătrâni, de 60 de ani, vor ajunge lemn de foc, urmând a încălzi secția de Istorie și Artă Religioasă „Episcop Iacov Antonovici” aflată în incinta Mănăstirii Florești. 

DCF 1.0

Cât de curând, vor începe efectiv lucrările de reabilitare a Spitalului nr. 2 din Vaslui, investiție în valoare totală de 350 de milioane de lei și finanțată de Ministerul Sănătății, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Deja, la începutul anului trecut, contractul de execuție a fost semnat, iar constructorul a început deja organizarea șantierului.

Până atunci, curtea trebuie eliberată inclusiv de pomii care străjuiesc, unii și de 60 de ani, parcul și secțiile fostului Spital Vechi. Este vorba despre 34 de copaci de diverse esențe, tei, frasini, salcâmi, pini și un castan, cei mai mulți dintre ei aflați în plină maturitate, doar doi arbori fiind putregăioși, așa cum au constatat specialiștii Direcției Silvice, care au emis deja actul de punere în valoare a masei lemnoase.

Lemnul rezultat din tăierea copacilor, circa 45,5 mc, va fi valorificat de către Consiliul Județean Vaslui, în calitate de proprietar al imobilului, el urmând a fi predat în mod gratuit Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui. Asta în urma unei solicitări a conducerii muzeului, care ar avea nevoie de lemne de foc pentru încălzirea secția de Istorie și Artă Religioasă „Episcop Iacov Antonovici” aflată în incinta Palatului Egumenesc de la Florești.

Pentru muzeu ar însemna o economie financiară, iar bătrânii copaci din curtea Spitalului Vechi vor avea o ultimă misiune nobilă, de a încălzi sălile ce găzduiesc colecțiile de artă religioasă de la Mănăstirea Florești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.