Vasluienii cu venituri mai mici de 2.000 de lei vor primi tichete sociale de 250 de lei

Dacă până acum au beneficiat de tichete sociale vasluienii cu venituri nete mai mici de 1.700 de lei, plafonul a fost acum ridicat la 2.000 de lei. La sfârșitul anului trecut, peste 70.000 de vasluieni erau deținători ai cardurilor sociale pentru alimente.

Guvernul a decis, în ultima sa ședință, ca persoanele vulnerabile cu venituri nete mai mici sau egale cu 2.000 lei să beneficieze de cardurile sociale pentru alimente și mese calde în valoare de 250 lei la 2 luni, începând cu acest an. Anterior, au beneficiat de acest sprijin persoanele cu venituri nete mai mici de 1.700 lei.

Peste 2,5 milioane de români erau eligibili, la sfârșitul anului trecut, pentru a primi 250 de lei pe cardurile de alimente. Județele cu cei mai mulți beneficiari de vouchere pentru alimente și mese calde erau: București (122.000), Suceava (90.879), Iași (90.196), Dolj (89.801) şi Bacău (82.410). La nivelul județului Vaslui existau circa 70.000 de beneficiari ai acestui program, care aveau carduri.  

Pentru anul 2024, beneficiarii de tichete sociale pe suport electronic pentru alimente şi mese calde vor fi: pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei; persoanele – copii şi adulţi- încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei; familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei; familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei; familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condiţiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare; persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Sprijinul poate fi utilizat pentru achiziţionarea de produse alimentare şi/sau mese calde. Sumele disponibile pe card vor fi valabile 12 luni de la data încărcării lor.

În ceea ce privește pachetele cu alimente, în anul 2024 acestea vor fi în cuantum maxim de 125 lei și se vor acorda o dată la 6 luni. De pachete vor beneficia: familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condiţiile Legii nr. 196/2016, cu modificările şi completările ulterioare; membrii familiilor beneficiare de ajutor pentru familia cu copii acordat în baza Legii nr. 196/2016, cu modificările şi completările ulterioare; persoanele/familiile aflate temporar în situaţii critice de viaţă stabilte în urma anchetelor sociale efectuate la nivelul autorităților locale.

Tichetele sociale pe suport electronic vor fi distribuite beneficiarilor prin intermediul Companiei Poşta Română, iar pachetele cu alimente vor fi acordate prin intermediul administrației publice locale. Ajutoarele se vor acorda până în 2027.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.