Reguli pentru un transport în comun civilizat, în municipiul Vaslui

Primăria Vaslui și operatorul Transurb vor să asigurare un transport civilizat. Călătorii au, la rându-le, unele obligații, iar cine nu le respectă poate fi sancționat. De exemplu, persoanele identificate fără bilet, abonament sau legitimație adecvată mijlocului de transport în comun au dreptul de a achita, pe loc, organului de control un bilet cu suprataxă de călătorie a cărui contravaloare este de 25 lei. Dacă refuză, se pot alege cu o amendă de minim 100 lei. Degradarea prin orice mijloace a vehiculelor de transport în comun este sancționată cu amendă de 500 lei, la care se adaugă plata contravalorii reparațiilor sau înlocuirii bunurilor distruse.

La jumătatea lui ianaurie, a intrat în vigoare Hotărârea de Consiliu Local a municipiului Vaslui nr. 189/ 29.11.2023 privind aprobarea studiului de oportunitate, a modalității de gestiune a serviciului de transport public local de persoane și a contractului de delegare a gestiunii serviciului de transport public local de persoane pe raza municipiului Vaslui. Între altele, acest contract de delegare a gestiunii stabilește obligațiile municipalității, cum ar fi de a continua investițiile în modernizarea serviciului de transport în comun și de a subvenționa transportul unor categorii de persoane: elevi, vârstnici sau persoane cu handicap. Se stabilesc obligațiile prestatorului, SC Transurb SA, între care întreținerea și buna folosință a mijloacelor de transport și a altor bunuri din patrimoniul societății, respectarea orarului și a traseelor de transport, și, în general, oferirea de cele mai bune condiții de transport, călătorilor.

La rândul lor, călătorii au o serie de obligații, pe care, dacă nu le respectă, pot fi sancționați contravențional, cu amenzi, unele, usturătoare.

Astfel, conform HCL Vaslui nr. 189/2023, persoanele identificate fără bilet, abonament sau legitimație adecvată mijlocului de transport în comun au dreptul de a achita, pe loc, organului de control un bilet cu suprataxă de călătorie a cărui contravaloare este de 25 lei. În acest caz, orice urmărire încetează, iar organul de control nu va mai întocmi proces verbal de constatare a contravenţie. În schimb, dacă călătorul respectiv refuză, se poate alege cu o amendă de minim 100 lei. Păstrarea curățeniei în mijloacele de transport în comun și un comportament civilizat sunt, de asemenea, obligații ale călătorilor, nerespectarea lor fiind sancționată. Astfel, fumatul, scuipatul, consumul de semințe şi înghețată, precum şi aruncarea de hârtii şi resturi de orice fel în mijloacele de transport în comun constituie contravenţie şi se sancționează cu amendă de 100 lei. Cântatul, provocarea de zgomote puternice, adresarea de cuvinte injurioase la adresa călătorilor, controlorilor, precum şi a personalului de deservire a mijloacelor de transport în comun constituie, de asemenea, contravenţie şi se sancționează cu amendă de 300 lei. Cât privește degradarea prin orice mijloace a vehiculelor de transport în comun, atât în mers, cât şi în cazul staționărilor, aceste fapte sunt aspru pedepsite, constituind contravenţie sancționată cu amendă de 500 lei, la care se adaugă plata contravalorii reparațiilor sau înlocuirii bunurilor distruse.

Sancțiuni se aplică și pentru blocarea ușilor mijloacelor de transport de către călători, faptă care constituie contravenţie şi se sancționează cu amendă de 100 lei. Transportul de păsări, animale vii, baloturi, obiecte şi bagaje voluminoase, geamuri sau oglinzi, precum şi a materialelor inflamabile şi explozibile constituie contravenţie şi se sancționează cu amendă de 200 lei. Sunt și alte fapte care, întâmplate în mijloacele de transport în comun, sunt sancționate. Între acestea se află întreţinerea de discuții cu conducătorul mijlocului de transport în comun în timpul mersului, faptă care constituie contravenţie şi se sancționează cu amendă de 100 lei.

Oprirea fără motive justificate între stații a mijloacelor de transport în comun ori schimbarea rutei acestora de către persoane neautorizate sau neabilitate de lege constituie contravenţie şi se sancționează cu amendă de 400 lei.

Transportul câinilor în mijloacele de transport în comun, fără dovadă de vaccinare, lesă şi botniță constituie contravenţie şi se sancționează cu amendă de 200 lei.

Consumul de alimente şi băuturi alcoolice în mijloacele de transport în comun, dacă acestea sunt de natură a provoca disconfortul celorlalți călători, constituie contravenţie şi se sancționează cu amendă de 100 lei.

Călătoria pe scări şi barele de protecţie ale mijloacelor de transport în comun, precum şi urcarea sau coborârea în timpul mersului şi forțarea ușilor constituie contravenţie şi se sancționează cu amendă de 200 lei.

Se interzice conducătorilor mijloacelor de transport în comun primirea persoanelor străine în cabină. Fapta constituie contravenție și se sancționează cu amendă de 100 lei, persoanele străine în cauză riscând și ele sancțiuni.

„Doar respectând aceste norme minime, în fapt simple dovezi de bună-creștere, noi, cu toții, vasluieni sau persoane aflate în trecere prin municipiu, vom beneficia de un transport în comun civilizat și în siguranță”, au declarat reprezentanții Primăriei Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.