În curând, vor fi virați banii pe cardurile de alimente

În jurul datei de 15 februarie ar urma să fie alimentate cu suma de 500 de lei, cardurile sociale pentru alimente și mese calde acordate prin Programul „Sprijin pentru România”. În acest an va crește numărul beneficiarilor acestui program, după ce Guvernul a aprobat creșterea la 2.000 de lei a plafonului maxim de venituri. În schimb, de anul viitor, acest ajutor financiar se va înjumătăți. O parte dintre beneficiarii de carduri pentru alimente, dar și alte categorii de persoane aflate în dificultate vor primi și două tranșe de pachete cu produse alimentare, în valoare a câte maxim 125 lei.

Guvernul României a adoptat luni o Hotărâre privind continuarea, până în 2027, a Programului „Sprijin pentru România”, program prin care persoanele vulnerabile vor beneficia de cardurile sociale pentru alimente și mese calde. Prin același act normativ, deja publicat în Monitorul Oficial al României, a crescut până la 2.000 de lei plafonul maxim al veniturilor nete ale potențialilor beneficiari, ceea ce va duce la creșterea numărului lor. Anterior, au beneficiat de acest sprijin persoanele cu venituri nete mai mici de 1.700 lei.

În acest an, ajutorul financiar acordat în cadrul Programului „Sprijin pentru România” va fi în valoare de 250 lei/lunar, urmând a fi plătit o dată la fiecare două luni. De anul viitor, și până în 2027, acest sprijin va fi redus la doar 125 lei/lunar.

Creșterea plafonului de venituri a beneficiarul este totodată motivul pentru care prima tranșă din acest an ar putea fi virată pe cardurile pentru alimente cu ceva întârziere, anunță Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Conform anunțului, banii ar urma să ajungă la beneficiari undeva în jurul datei de 15 februarie.

Pentru anul 2024, beneficiarii de tichete sociale pe suport electronic pentru alimente şi mese calde vor fi, pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, precum o persoanele, copii şi adulţi, încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei. De asemenea, vor primi acest sprijin financiar familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere sau familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei, dar și familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condiţiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare ori persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Sprijinul poate fi utilizat pentru achiziţionarea de produse alimentare şi/sau mese calde. Sumele disponibile pe card vor fi valabile 12 luni de la data încărcării lor.

Anul trecut, în județul Vaslui au beneficiat de acest ajutor pentru achiziționarea de alimente și mese calde Prin programul „Sprijin pentru România” circa 56 de mii de persoane, iar numărul lor ar putea crește cu cel puțin 10%

Trebuie menționat că, tot prin acest program, ar urma ca, de două ori pe an să se acorde pachete cu alimente de bază a căror valoare maximă va fi de 125 lei și se vor acorda o dată la 6 luni. De pachete vor beneficia: familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, membrii familiilor beneficiare de ajutor pentru familia cu copii acordat în baza Legii nr. 196/2016, cu modificările şi completările ulterioare și persoanele sau familiile aflate temporar în situaţii critice de viaţă stabilite în urma anchetelor sociale efectuate la nivelul autorităților locale. Tichetele sociale pe suport electronic vor fi distribuite beneficiarilor prin intermediul Companiei Poşta Română, iar pachetele cu alimente vor fi acordate prin intermediul administrației publice locale.

Programul „Sprijin pentru România” are totuși anumite reguli foarte stricte: cardurile pot fi folosite doar pentru a achiziționa alimente de bază și mese calde și doar din anumite locații specifice, magazine care s-au înscris pentru participarea în program; Voucherele nu pot fi înstrăinate, iar dacă aceste reguli sunt încălcate de către beneficiari, aceștia din urmă riscă amenzi foarte mari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.