Aceeaşi Mărie, dar cu altă pălărie: continuă Programul „Masă caldă pentru elevi”, însă cu altă denumire: „Masă Sănătoasă”

Ministerul Educaţiei a pus recent în discuţie publică proiectul unei Hotărâri de Guvern privind instituirea Programului Național „Masă sănătoasă”, privind acordarea unei mese calde, sau, acolo unde nu este posibil, a unui pachet cu alimente, elevilor şcolilor din comunităţile cele mai defavorizate, totul în speranţa reducerii abandonului şcolar. În fapt, este vorba de continuarea, începând de anul şcolar următor, a actualului program „Masă caldă pentru elevi”, de care deja beneficiază elevi din 450 de unităţi şcolare din ţară, inclusiv cei din 9 școli și 3 licee vasluiene. Costul alocat mesei de prânz va rămâne tot de 15 lei/zi, în ciuda inflaţiei şi a creşterii costului alimentelor, în schimb se doreşte diversificarea meniului, unele propuneri fiind de nivelul „Master Chef”.

La sfârșitul lui septembrie, Guvernul României anunța continuarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 450 de unități de învățământ preuniversitar de stat și a alocat finanțarea necesară pentru acest an. Debutul acordării acestor mese calde, ori, pentru unităţile şcolare unde nu există cantine, pachete de alimente, s-a făcut de la începutul lunii noiembrie, după aprobarea normelor metodologice și a listei finale a unităților școlare care beneficiază de acest program, și publicarea celor două acte normative în Monitorul Oficial al României. În aceste condiții, elevi au beneficiat de această facilitate destinată combaterii fenomenului de abandon școlar doar timp de 33 de zile, până la sfârșitul acestui an.

Pentru anul viitor se doreşte continuarea acestui program, care, conform datelor centralizate la nivelul Ministerul Educaţiei, a fost, împreună cu alte măsuri luate în acest sens, de un real ajutor în combaterea fenomenului abandonului şcolar în rândul elevilor din comunităţile cele mai sărace. În acest sens, ministerul a pus deja în discuţie publică un proiect de Hotărâre de Guvern privind continuarea programului, cu redenumirea lui, din „Masă caldă pentru elevi”, în „Masă Sănătoasă”: „La nivelul sistemului național de învățământ preuniversitar, se instituie Programul Național „Masă sănătoasă” (PNMS) derulat pe perioada desfășurării cursurilor anului școlar, începând cu data de 1 ianuarie 2024. Scopul Programului Național „Masă sănătoasă”, numit PNMS, este sprijinirea participării la educație a tuturor copiilor prin oferirea unei alimentații sănătoase care să susțină învățarea, prin crearea motivației pentru studiu, menținerea echilibrului socio-emoțional și întărirea stării de bine a elevului și adoptarea igienei muncii intelectuale la vârste și în contexte diferite. (…) În continuarea scopului prevăzut la alin.(2), programul contribuie la formarea unor obiceiuri alimentare sănătoase, precum adoptarea unei diete diversificate, echilibrate și sănătoase, respectiv sustenabile, precum reducerea risipei alimentare, reducerea cantității de deșeuri, colectarea și valorificarea deșeurilor alimentare”, se arată în proiectul de Hotărâre pus recent în discuţie publică pe site-ul Ministerului Educaţiei.

Restul prevederilor viitorului act normativ sunt identice cu cele privind aprobarea programului „Masă caldă pentru elevi”, atât în ceea ce priveşte criteriile sau perioada de acordare a acestui ajutor, cât şi limita valorii zilnice a mesei calde, respectiv pachetului alimentar acordat, de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată/zi. La fel, se păstrază numărul şi lista unităţilor de învăţământ beneficiare, în număr de 450 la nivel naţional, între care 9 școli și 3 licee vasluiene. Este vorba de cei 5.890 de elevi înscrişi la Școala Gimnazială „Ion Murgeanu” din Zorleni, Școala Gimnazială Nr 1 din Bogdana, Școlile Gimnaziale „Anastasie Panu” și „Mihail Sadoveanu” din Huși, Școala Gimnazială „Teodor Juncu” din Băcești, Școala Gimnazială „Prof. Ioan Dănilă” Ghermănești, Școala Gimnazială nr. 1 Văleni, Școala Gimnazială nr. 1 Tăcuta, Școala Gimnazială nr 1 „Al. I. Cuza” din Vaslui și Școala Gimnazială Nr. 1 Cepești, comuna Bogdănița, precum și de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Cantemir” din Fălciu, Liceul Tehnologic „Ghenuță Coman” Murgeni și Colegiul Economic „Anghel Rugină” din Vaslui.

Meniul zilnic ar trebui să conțină o supă, felul doi și o salată de fructe, în cazul școlilor unde există cantină sau unde, așa cum este și cazul unităților din municipiul Vaslui, autoritatea locală va contracta în regim de catering, ori, acolo unde nu este posibil, de un pachet de alimente, în limita valorii de 15 lei/zi.

Ministerul a anunţat chiar şi normele minime obligatorii care trebuie respectate în pregătirea mesei pentru preşcolari şi elevi, propunând variante de meniu, unele dintre ele conţinând alimente sau preparate neîntâlnite de elevi, acasă. “Variante orientative de meniu care includ sugestiile Institutului Naţional de Sănătate Publică: 1. ciorbă de legume; 2. supă de pui cu legume; 3. ciorbă de văcuţă cu legume; 4. legume cu piept de pui la grătar; 5. mâncare de mazăre cu piept de pui; 6. pilaf cu legume şi ficăţei de pui; 7. piure de morcov cu grătar de pui; 8. piure de cartofi, salată cu piept de curcan; 9. mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor; 10. ghiveci de legume cu pui; 11. orez cu legume şi pui la tavă; 12. sufleu de broccoli cu brânză; 13. cartofi gratinaţi, salată cu piept de pui la grătar; 14. tocană de legume cu orez brun; 12 15. piure de cartofi cu sfeclă şi chifteluţe de legume; 16. omletă cu legume – ardei, ciuperci, ceapă verde şi brânză telemea; 17. sufleu de conopidă, broccoli şi brânză la cuptor; 18. dovlecel umplut cu brânză la cuptor; 19. ciuperci la cuptor umplute cu brânză, pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani; 20. macaroane cu brânză; 21. cartofi franţuzeşti, la cuptor, cu brânză şi ou; 22. quinoa cu legume; 23. sandvici cu unt, şuncă, caşcaval şi legume – roşii, castravete, salată; 24. sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude – gogoşar, varză, morcov; 25. un fruct întreg”. Cât priveşe pachetul alimentar ce va fi livrat în fiecare zi d eşcoală elevilor care învaţă la unităţi unde nu există posibilitatea servirii unei mese calde, acesta va conţine 80 g – maximum 50% din greutatea totală a pachetului,  produse de panificaţie din făină integrală – pâine feliată sau batoane/chifle, 40 g – minimum 25% din greutatea totală a pachetului – produse din carne şi/sau brânzeturi/derivate din lapte şi legume – roşii, castraveţi, salată sau alte produse similare: 40 g – maximum 25% din greutatea totală a pachetului. La acestea se va adăuga un fruct.

Finanțarea Programului Național „Masă sănătoasă” se va asigura de la bugetul de stat din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București, în cuantumul stabilit, anual, pentru anul școlar următor, prin Legea bugetului de stat, proporțional cu numărul de beneficiari din anul școlar următor. Totuşi, dacă primăriile doresc să acorde o masă mai bogată elevilor, pot suplimenta financiar acest Program, de la bugetul propriu,

Programul „Masă Sănătoasă” ar urma să demareze din al doilea semestru al anului şcolar 2023 – 2024, şi, dacă va fi aprobatşi se vor aloca resursele financiare necesare în timp util, încă din prima zi după revenirea elevilor la şcoală din vacanţa de iarnă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.