Senatorul Gabriela Crețu a votat împotriva unui comandament regional al NATO în România

Doar trei parlamentari români au votat împotriva înființării unui comandament regional al NATO în România, o propunere a președintelui Klaus Iohannis despre care s-a spus că oferă României un rol strategic în regiunea Mării Negre. Dacă două dintre voturi erau previzibile (Diana Șoșoacă și Ciprian Ciubuc, deputat exclus din AUR), votul senatorului de Vaslui Gabriela Crețu, mai ales din calitatea de președintă a Comisiei pentru afaceri europene din Senat, a stârnit discuții.

Cu doar trei voturi „împotrivă”, parlamentarii Diana Șoșoacă, Gabriela Crețu, fosta soție a președintelui suspendat al Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, suspendată din PSD, și Ciprian Ciubuc, un deputat exclus din AUR, hotărârea privind înființarea unui comandament regional NATO în România a fost aprobată cu o majoritate confortabilă, de 239 de parlamentari „pentru” și 39 de abțineri.

Potrivit textului hotărârii, Comandamentul Regional de Operaţiuni Speciale al Alianței Nord-Atlantice va fi amplasat în Garnizoana Târgu Mureș, funcționarea acestuia urmând a fi stabilită prin acorduri comune cu Bulgaria.

Hotărârea a fost votată la propunerea președintelui Klaus Iohannis care, într-o scrisoare adresată Parlamentului, a explicat necesitatea localizării comandamentului NATO în țară, proximitatea României faţă de zona de conflict ucraineană. „NATO a finalizat procesul de elaborare a noilor planuri necesare implementării Conceptului de descurajare și apărare în spațiul euroatlantic. În elaborarea Planului Regional pentru Sud-Est, NATO a identificat necesitatea unei structuri de forțe de comandă și control pentru operațiunile speciale în regiunea Mării Negre”. Anterior, Statele Unite ale Americii declaraseră că nu există nicio amenințare pentru Europa de Est din partea Rusiei…

Dacă poziția Dianei Șoșoacă este cunoscută, aceasta având poziționări nu numai împotriva implicării României în conflictul de la est, dar chiar și poziționări pro-ruse, votul senatoarea PSD Gabriela Crețu, fostă reprezentantă a României în relația cu instituțiile europene, a stârnit mirare, speculându-se că poziționarea ar avea legătură cu suspendarea sa din PSD, după arestarea fostului soț, președintele PSD Vaslui și președinte suspendat al Consiliului Județean în urma unei acuzații de luare de mită. Presa națională consemnează că site-ul oficial al Summitului european de la Praga, care a invitat-o pe Gabriela Crețu să ia cuvântul la mai multe ediții, a descris-o ca fiind „un intelectual de stânga și politician, în prezent președinte al Comisiei pentru afaceri europene din Senatul României. Fiind membră a Senatului din 2012, a fost raportor în principal pe aspecte politice, economice și financiare ale Uniunii Europene. Anterior, a fost membră a Camerei Deputaților și membră a Parlamentului European”. Prin urmare, europenistă și „euro-atlantistă”…

Pe de altă parte, votul parlamentarilor AUR, care s-au abținut în bloc, nu este greu de explicat. AUR s-a pronunțat, încă dintr-un început, împotriva războiului din Ucraina, liderii săi argumentând că nu este războiul nostru și că România ar trebui să acorde atenție și resurse mai curând minorității române din Ucraina decât refugiaților ucraineni. Liderul AUR Claudiu Târziu a afirmat, în martie, într-un discurs susținut la şedinţa comună a Parlamentului, care a marcat un an de la declanşarea războiului că „poziția AUR, exprimată în dese rânduri, este de condamnare categorică a agresiunii Ruse împotriva Ucrainei. Și totodată remarc că nici o parte implicată în conflict nu a evitat războiul. Or statele au printre sarcinile lor principale păstrarea păcii”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.