O noua minivacanță: de Sfântul Andrei și 1 Decembrie. Zile libere în 2024

Angajații din sistemul bugetar și nu numai vor avea parte de o nouă minivacanță, penultima din acest an, înainte de cea prilejuită de Sărbătorile de Iarnă. Potrivit Codului Muncii, salariații vor lega ziua de 30 noiembrie, joi, de cea de 1 Decembrie, vineri, ambele fiind sărbători legale, și de weekend.

Pe 30 noiembrie 2023 românii sărbătoresc Sfântul Andrei, o sărbătoare legală în care angajații au o zi liberă. Imediat după, pe 1 Decembrie, se sărbătorește Ziua Națională a României, sărbătoare legală și zi liberă. În 2023, cele două sărbători cad într-o zi de joi și vineri, românii se vor bucura de o minivacanță care va dura 4 zile la finalul toamnei și începutul iernii: zilele de joi și vineri, 30 noiembrie, și vineri, 1 decembrie, fiind cumplate cu cele de weekend.

Sărbători legale în 2023 și 2024

Crăciunul 2023 vine și el cu o minivacanță pentru români, care vor fi liberi de pe 23 decembrie (sâmbătă) până pe 26 decembrie (marți), a doua zi de Crăciun, și vor merge la muncă abia miercuri, pe 27 decembrie.

În anul 2024, românii vor avea 17 zile libere, în afară de cele de sâmbătă și duminică. 7 însă cad în weekenduri. Din 366 zile, 252 vor fi lucrătoare și 114 sunt libere.

Începând cu anul 2024, 6 și 7 ianuarie sunt zile libere nelucrătoare (Boboteaza și Sfântul Ioana Botezătorul), însă anul viitor acestea sunt sâmbătă și duminică.

Zile libere în 2024:

1 ianuarie – Anul Nou (luni)

2 ianuarie – Anul Nou (marți)

6 ianuarie – Bobotează (sâmbătă)

7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul (duminică)

24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (miercuri)

1 mai – Ziua Muncii (miercuri)

3 mai – Vinerea Mare

5 mai – prima zi de Paște ortodox 2024 (duminică)

6 mai – a doua zi de Paște ortodox 2024 (luni)

1 iunie – Ziua Copilului (sâmbătă)

23 iunie – Rusalii (duminică)

24 iunie – A două zi de Rusalii (luni)

5 august – Adormirea Maicii Domnului (joi)

30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă)

1 decembrie – Ziua Națională a României (duminică)

25 decembrie – prima de Crăciun (miercuri)

26 decembrie – a doua zi de Crăciun (joi)

În funcție de fiecare meserie, în anumite zile libere angajații pot fi chemați la serviciu. Potrivit Codului muncii, cei care vor lucra în liberele legale trebuie să primească compensații în zile libere, acordate în următoarele 30 de zile de către angajator.

În cazul în care nu se acordă zile libere, angajații beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Angajatorii care nu respectă prevederile legii privind zilele libere legale riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.