Noiembrie, luna protestelor!

După angajații Caselor Județene de Sănătate, și cei ai altor instituții județene au declanșat proteste având aceleași revendicări, majorarea salariilor, dat fiind că lefurile nu le-au mai crescut de câțiva ani. La Vaslui, la fel ca în restul țării, activitatea Casei Județene de Pensii și cea a Direcției de Sănătate Publică e perturbată de mai multe zile din cauza acțiunilor sindicale. Reprezentanții Federației Sindicale au avertizat că vor porni o grevă pe 27 noiembrie la nivelul sindicatelor din Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. În același timp, Guvernul României a aprobat recent o Ordonanță de Urgență prin care conducătorii autorităților sau instituțiilor publice nu mai pot emite acte administrative pentru majorarea salariilor angajaților.

După succesul protestelor de la începutul acestei luni ale angajaților Caselor Județene de Sănătate, prin adoptarea de către Camera Deputaților a legii care permite creșterea salariilor din casele de asigurări de sănătate, și alte categorii de salariați ai unor instituții publice, care se confruntă cu aceleași probleme, au declanșat, la rându-le, acțiuni sindicale. Este cazul angajaților din cadrul Casei Județene de Pensii Vaslui, care protestează deja de 10 zile împotriva menținerii salariilor la nivelul anilor 2020, în ciuda creșterii accelerate din ultimii ani a costului vieții, dar și a celor din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, care protestează și ei de aproape o săptămână.  

În cazul Caselor de Pensii, principala doleanță a sindicaliștilor protestatari este alinierea salariilor de la nivelul caselor teritoriale de pensii la nivelul funcțiilor de stat din Casa Națioanlă de Pensii. Sindicaliștii au transmis guvernanților mai multe mesaje: „Vrem Casele Județene de Pensii rezolvate la fel ca la Sănătate”, sau „Proiect lege CNAS egal Proiect lege CJP”. Pentru a se face înțeleși de către guvernanți, reprezentanții sindicaliștilor au transmis acestora că, dacă cererile lor nu vor fi îndeplinite, activitatea Caselor de Pensii va fi blocată, cu repercursiuni asupra implementării noii Legi a pensiilor, aflat în plin proces de aprobare de către Parlamentul României.

Nemulțumiri sunt și în rândul angajaților din sistemul de sănătate publică, sindicaliștii care sunt funcționari publici, protestând de aproape o săptămână, nemulțumiți de salarii. Oamenii spun că au un salariu mediu de 3.000 – 4.000 de lei pe lună. Sunt proteste la Botoșani, Gorj, Satu Mare, Sibiu, Vaslui, Galați, etc. Angajații DSP-urilor spun că nu renunță la proteste până nu primesc bani mai mulți și amenință că vor bloca activitatea. Ei reclamă și faptul că DSP-urile duc lipsă de specialiști care să facă controale în spitale tocmai pentru că locurile rămân vacante din cauza salariilor mici. Sindicaliștii declară că au luat decizia să iasă în stradă după ce angajați ai caselor de asigurări de sănătate au procedat la fel, iar revendicările lor au fost rezolvate.

Mai mult, reprezentanții marilor confederații sindicale de la nivel național anunță noi acțiuni de protest pentru perioada următoare, primele dintre ele la nivelul sindicatelor din Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS). Reprezentanții Federației Sindicale au avertizat că vor porni o grevă pe 27 noiembrie, precedată de o grevă de avertisment de două ore, miercuri, 22 noiembrie 2023, grevă la care se vor ralia sindicaliștii din mai multe instituții, inclusiv din cadrul AJOFM-urilor, ITM-urilor sau a Agențiilor Județene de Inspecție și Protecție Socială (AJPIS). La fel, angajații din aceste instituții au revendicări pe tema condițiilor de muncă și a salarizării, pe care le doresc soluționate.

Chiar în toiul acestor proteste, joia trecută, Guvernul României a aprobat Ordonanța de Urgență 99/2023 privind unele măsuri pentru raportarea arieratelor de către instituțiile publice prin care conducătorii autorităților sau instituțiilor publice nu mai pot emite acte administrative pentru majorarea salariilor angajaților „Art. 2: Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență conducătorii autorităților/instituțiilor publice care au calitatea de ordonator de credite nu mai pot emite acte administrative definite conform Legii contenciosului administrativ nr.554/2004, cu modificările și completările ulterioare, prin care să stabilească drepturi de natură salarială suplimentare față de cele stabilite prin legislația specifică în vigoare. (3) Actele administrative emise cu încălcarea prevederilor alin. (2) sunt lovite de nulitate absolută și nu produc efecte juridice”, se arată în actul normativ menționat.

Practic, Guvernul a decis că salariile din primării, ministere, autorități publice și companii de stat nu pot fi mărite decât prin act normativ aprobat la nivel central. Acest lucru va afecta nu doar funcționarii din instituțiile publice aflate acum în plin protest, dar și pe angajații primăriilor și consiliilor județene care se așteptau la majorarea lefurilor începând cu luna ianuarie, datorită creșerii anunțate a salariului minim la nivel național, în funcție de care li se calculează și lor salariile de bază.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.