Primarul din Muntenii de Jos, în atenția procurorilor

Agenția Națională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența unor indicii referitoare la posibila săvârșire de către Paul – Iulian Lazăr, primarul comunei Muntenii de Jos, a mai multe infracțiuni care ar trebui să intre în atenția procurorilor, aceștia urmând să deschidă un dosar penal. Primarul Lazăr are șanse mari să rămână în funcție până la alegerile de anul viitor, chiar dacă se va dovedi că a săvârșit infracțiunile sesizate de ANI.

Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunțat într-un comunicat că, în urma verificărilor efectuate, a reieșit că primarul comunei Muntenii de Jos, Paul – Iulian Lazăr, ar fi săvârșit mai multe penale și, din această cauză, au sesizat organele de procuratură.

„În calitate de primar, persoana evaluată a inițiat și promovat un Proiect de Hotărâre prin care s-a propus reprezentantul C.L al comunei Muntenii de Jos în Adunarea generală a acționarilor a unei societăți la care Consiliul local deține calitatea de acționar – proiect adoptat la data de 20 ianuarie 2021, în forma propusă de inițiator. În calitate de reprezentant al C.L în A.G.A a societății la care Consiliul local deține calitatea de acționar, Paul – Iulian Lazăr a obținut, în perioada 2021 – septembrie 2022, venituri totale în sumă de 42.659 Lei.

De asemenea, Paul – Iulian Lazăr a emis la data de 5 februarie 2021, la solicitarea soției sale, o adeverință care atestă că aceasta este deținătoarea unui teren situat în intravilanul loc. Băcăoani, Com. Muntenii de Jos. Mai mult, Paul – Iulian Lazăr a semnat la data de 13 aprilie 2021 Întâmpinarea depusă de comuna Muntenii de Jos la cererea de chemare în judecată introdusă de soția sa.
Totodată, există și indicii referitoare la posibila săvârșire de către Paul – Iulian Lazăr a infracțiunii de fals în declarații prevăzută de art. 326 din Codul Penal, întrucât nu a menționat în declarația de avere din data de 27 mai 2022, veniturile în sumă totală de 23.947 Lei realizate în anul 2021 în calitate de reprezentant al C.L în A.G.A a societății la care Consiliul local deține calitatea de acționar. În același timp, în declarațiile de avere din 15 ianuarie și 13 martie 2023, a consemnat faptul că a realizat venituri în calitate de „membru CA” al societății mai sus menționate, în condițiile în care, în perioada de referință, nu deținea funcția de administrator al acelei societăți”, se arată în comunicatul ANI.

Sesizarea către procurori a ANI și chiar deschiderea unui dosar penal nu înseamnă automat pierderea calității de ales local, nici măcar prin trimiterea lui în judecată, în cazul în care cele sesizate se confirmă. Mai mult, pe lângă că va rămâne în funcție până la viitoarele alegeri, primarul Lazăr poate chiar candida și câștiga un nou mandat, pe care-l poate pierde doar dacă este găsit vinovat printr-o sentință definitivă a judecătorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.