Municipiul Vaslui, Capitala Tineretului din România 2025

Muncipiul Vaslui a fost desemnat capitala tineretului din România în anul 2025. Titlul a fost primit de delegația vasluiană sâmbătă seara, în cadrul Galei Tineretului din România, organizată la Târgu Jiu. „Vasluiul s-a dezvoltat, se dezvoltă, are tineri minunați, lucrez în administrație de mulți ani și am un cuvânt frumos pe care îl spun: mă mândresc că sunt contemporan cu ei, mă mândresc pentru toate activitățile pe care le desfășoară. Ce înseamnă, de fapt, tineretul? Înseamnă educație, participare, idei, reușite”, a spus primarul Vasile Pavăl.

„Vaslui, Capitala Tineretului din România 2025! Titlul a fost câștigat de tinerii vasluieni care, cu entuziasm și încredere în puterea celor mulți, au depășit obstacole și au reușit, în această seară, să ne ofere un final frumos al unui parcurs emoționant! Rămânem alături de voi, dragi tineri vasluieni! Felicitări și mulțumiri pentru bucuria oferită! Suntem mândri de voi!”, transmis, sâmbătă seară, Primăria municipiului Vaslui.

Muncipiul Vaslui a fost desemnat capitala tineretului din România în anul 2025. Titlul a fost primit de delegația vasluiană sâmbătă seara, în cadrul Galei Tineretului din România, organizată la Târgu Jiu. Grupul de inițiativă format în jurul proiectului vasluian și primarul Vasile Pavăl a primit distincția la finalul unei gale prezentată de celebrul Cătălin Măruță.

„Mă gândesc la finala de anul trecut, de la Cluj, am pierdut în fața Ploieștiului, pe care îl aplaud și acum, dar nu am abandonat drumul. Ne-am întors acasă, am repornit proiectul și iată-ne astăzi câștigători. Îi felicit pe tinerii vasluieni din tot sufletul. Nu pot să nu mulțumesc distinsului juriu, care mi-a dat astăzi niște sarcini foarte mari. Acest lucru mă provoacă să organizăm în anul 2025 activități excepționale pentru care de mâine începem pregătirea. Domnule primar (n.r. al municipiului Târgu Jiu), vă felicit pentru ce ați făcut în acest an, sunt  convins că dacă vom apela la experiența dumneavoastră, o vom căpăta. În 2024, vom fi prezenți la Ploiești. Dacă aveți ocazia să treceți prin Moldova, opriți și în Vaslui. Veți fi surprinși plăcut. Vasluiul s-a dezvoltat, se dezvoltă, are tineri minunați, lucrez în administrație de mulți ani și am un cuvânt frumos pe care îl spun: mă mândresc că sunt contemporan cu ei, mă mândresc pentru toate activitățile pe care le desfășoară. Ce înseamnă, de fapt, tineretul? Înseamnă educație, participare, idei, reușite. Eu zic că vom reuși ca în 2021 (2025 – n.) să facem o gală cel puțin la fel de frumoasă ca a dumneavoastră, iar juriul să fie mulțumit că a acordat un vot vasluienilor. Slobozia, nu abandona. Dacă câștigi, mergi mai departe. Dacă pierzi, mergi mai departe!”, a spus primarul Vasile Pavăl.

„Ne înclinăm în fața tuturor vasluienilor, care ne privesc, care ne-au ascultat și care au dat încredere necondiționată în noi”, a spus Denisa Săvuc, managerul grupului de inițiativă.

În cadrul aceluiați eveniment, au fost premiate meritele tinerilor români în domenii precum artă, sport, antreprenoriat, proiecte ale unor structuri asociative de și pentru tineri sau ale unor grupuri informale de tineri, desfășurate în perioada octombrie 2022 – octombrie 2023: Proiectul studențesc al anului 2023; Proiectul de educație nonformală al anului 2023; Proiectul anului 2023 pentru cetățenie activă; Proiectul de voluntariat al anului 2023; Proiectul anului 2023 pentru incluziune socială; Proiectul anului 2023 pentru dezvoltare durabilă; Proiectul anului 2023 pentru dezvoltarea tinerilor din mediul rural; Proiectul anului 2023 pentru promovarea egalității de șanse în rândul tinerilor.

La finalul manifestării, primarul municipiul Târgu Jiu a anunțat municipiul Vaslui ca orașul câștigător al titlului de capitală a tineretului pentru anul 2025. A fost momentul în care pe scenă a urcat toată delegația orașului, formată tinerii care au lucrat la proiect. „Mai întâi ar trebui să ne înclinăm în fața tuturor vasluienilor, care ne privesc, care ne-au ascultat și care au dat încredere necondiționată în noi. Ne aplecăm în fața încrederii și a iubirii pe care ați avut-o față de noi chiar dacă a fost mai sinuos tot parcursul nostru. Vasluiul are de astăzi un titlu pentru tinerii din municipiu. Vaslui, capitala tineretului din România este o poveste frumoasă. Slobozia, vă transmitem din energia noastră, ca să continuați acest drum, pentru că așa vă veți duce misiunea mai departe. Dacă nu ați câștigat acum, nu înseamnă că nu veți avea un viitor frumos, acesta e un pas în dezvoltarea voastră, așa cum a fost și în a noastră. O să fie o provocare mare pentru noi, pentru că trebuie să arătăm că Vasluiul este o oportunitate de a crește și de a rămâne în România”, a spus Denisa Săvuc, managerul grupului de inițiativă.

Anual, un oraş din România primeşte titlul Capitala Tineretului din România în urma unui concurs de concepte şi este sprijinit financiar, respectiv prin formare şi consultanţă, în pregătirea şi implementarea iniţiativelor din dosarul de candidatură. În urma apelului, care s-a desfăşurat în perioada 2 mai – 17 iulie 2023, primăriile din Vaslui și Slobozia au depus candidaturile pentru a deveni Capitala Tineretului din România în anul 2025. După această etapă, cele două candidaturi au fost evaluate de către membrii juriului.

Juriul este format din 25 de personalităţi care activează în sectorul public, privat sau neguvernamental, cu experienţă în domeniul tineretului, atât la nivel local şi regional, cât şi la nivel naţional şi european.

Oraşului câştigător îi va fi acordat un premiu financiar în valoare de 50.000 de euro din partea Băncii Comerciale Române.

Titlul „Capitala Tineretului din România” 2025 va oferi şi oportunitatea de a atrage alte surse de finanţare din diferite surse publice şi private, iar deţinătorul titlului va beneficia de posibilitatea de a găzdui diferite evenimente de rang naţional organizate de instituţii publice şi reţele de tineret din România.

„Capitala Tineretului din România creează contexte pentru tineri de a se reconecta şi de a colabora cu autorităţile, ONG-urile şi mediul privat. Ne bucurăm să vedem un interes din ce în ce mai crescut din partea primăriilor şi a organizaţilor de tineret în dezvoltarea de aplicaţii ce le oferă oportunitatea de a dezvolta mecanisme puternice care ajută orice oraş să progreseze. Doresc să felicit toate oraşele din România care s-au înscris pentru competiţia din 2025 şi sunt convins că procesul în sine de aplicare reprezintă o experienţă de învăţare unică care poate fi valorificată de toate oraşele indiferent de rezultat”, spune Tudor Ogner, director executiv al programului „Capitala Tineretului din România”.

Programul „Capitala Tineretului din România” oferă fiecărui oraş din România oportunitatea unică de a-şi transforma propriile viziuni în proiecte de dezvoltare concrete, timp de un an de zile, cu participarea activă a tinerilor. Programul se află la cea de-a VIII-a ediţie şi are la bază principii similare cu cele ale titlului „Capitala Europeană a Tineretului” gestionat de Forumul European al Tineretului. Programul „Capitala Tineretului din România” s-a născut ca o moştenire a programului Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului.

Oraşele purtătoare ale titlului „Capitala Tineretului din România” au fost: Timişoara 2016-2017 (ediţie pilot axată în jurul conceptului CHECK-OUT Timişoara / Ce Caut: Timişoara), Bacău 2017-2018 (COLOREAZĂ-ŢI GENERAŢIA), Baia Mare 2018-2019 (#Uturn), Iaşi 2019-2020 (#rlSeUP!), Constanţa 2021-2022 (#ComeToSEAus), Târgu Jiu 2023 (#YouthURL).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.