„Noua Lege a pensiilor nu rezolvă problemele din sistemul de pensii, ci doar le accentuează”

Reprezentanţii Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) critică proiectul Guvernului PSD-PNL a noii Legi a Pensiilor recent adoptat de Senatul României, proiect pe care îl consideră plin de inechităţi şi aberaţii. „Ceea ce propun PSD și PNL prin acest proiect de lege nu rezolvă problemele din sistemul de pensii, ci doar le accentuează”, spune Mihai Postolache, membru al Biroului de Conducere Judeţean al AUR Vaslui, care nu este de acord cu mai multe prevederi, între care creşterea la 65 de ani a vârstei de pensionare pentru femei şi dispariţia, din 2035, a grupelor de muncă, dar, mai ales, cu păstrarea şi chiar majorarea pensiilor speciale.

Săptămâna trecută, Senatul a votat proiectul de lege privind sistemul public de pensii, cu o imensă majoritate: 85 de voturi „pentru”, obţinute în special din partea partidelor aflate la guvernare, PSD şi PNL. Pe lângă unele reglementări benefice pentru viitorii pensionari, există însă şi unele prevedere contestate de mulţi dintre actorii din viaţa politică şi mai ales cea socială, în special de către Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), cum ar fi creşterea pensiilor speciale cu 13,8%, creşterea vârstei de pensionare a femeilor la 65 de ani şi creşterea vârstei standard de pensionare în România la peste 65 de ani, după anul 2035, an după care vor dispare şi grupele de muncă, din 2035.

Proiectul de lege este aspru criticat de parlamentarii şi reprezentanţii AUR, care consideră că noul act normativ ar aduce o serie de inechităţi şi chiar ar accentua discrepanţele între diverse tipuri de beneficiari. „Ceea ce propun PSD și PNL prin acest proiect de lege nu rezolvă problemele din sistemul de pensii, ci doar le accentuează. Aceștia își bat joc de români și adâncesc inechitățile crescând cu același procent și pensiile mici muncite de români, dar și pensiile speciale, cele nesimțit de mari. Totodată, nu se face automat indexarea pensiilor cu inflația, se lasă la alegerea guvernanților când doresc să facă acest lucru și cu cât. Mai mult, prin acest proiect se crește vârsta de pensionare pentru femei.”, a declarat Mihai Postolache, membru al Biroului de Conducere Judeţean al Organizaţiei AUR Vaslui, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sfârşitul săptămânii trecute.

„În cazul Guvernului Ciolacu asistăm la un amatorism politic, deoarece nu am văzut sursa de finanțare pentru acest proiect. Ne dorim să vedem tăieri în zona politică, de la subvențiile partidelor, reducerea pensiilor speciale nesimțite, dar și reducerea pragurilor de cheltuieli ale statului. De asemenea, avem nevoie de o reformă administrativă cu reducerea aparatului de stat pentru a da sustenabilitate creșterilor de venituri pentru pensionari. Pentru a corecta o parte dintre aberațiile din acest proiect de lege, AUR a depus mai multe amendamente la proiectul de lege privind sistemul public de pensii. Ne propunem să corectăm o serie de nereguli și discriminări prevăzute în proiectul de lege al PSD și PNL privind sistemul public de pensii. Însă, cu toate aceste modificări, acest proiect este unul profund greșit, prin care PSD și PNL își bat joc de români”, a mai spus Mihai Postolache, adăugând că: „Este obligatoriu ca pensiile părinților și bunicilor noștri să crească, iar asta imediat! Urgența nu dă, însă, dreptul majorității PSD-PNL să ceară Parlamentului să voteze orbește, peste noapte, o lege a pensiilor care nu rezolvă nedreptățile din trecut și nici nu dă garanții că poate fi cu adevărat aplicată în viitor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.