Fermier vasluian: „Pierderea de anul acesta la ferma mea este de circa un milion de euro”

„Pierderea de anul acesta la ferma mea este de circa un milion de euro”, este declarația pe care fermierul vasluian Florin Pîrgaru o dă revistei de specialitate Ferma, grăitoare pentru starea agriculturii vasluiene. „Încet și prost!”, spune el despre lucrările din campania de toamnă. Cât despre viitor, „anul trecut am avut o investiţie medie 6.200 de lei/ha, anul acesta intenţionez să mă opresc undeva la 4.500”, spune fermierul vasluian.

Agricultura vasluiană, în ciuda ploilor din ultima perioadă, nu merge deloc bine. „Încet şi prost! – aşa se derulează lucrările din campania de toamnă!”, a declarat fermierul vasluian Florin Pîrgaru revistei de specialitate Ferma, într-un articol în care a vorbit despre anul agricol trecut, lucrările de toamnă și starea fermei sale. El mărturisește că a semănat 200 ha, dar, probabil, că va întoarce mare parte din cultură din cauza uscăciunii profunde, pentru că în zonă nu a plouat decât 8 litri/mp. De asemenea, a însămânţat pe 900 ha soiuri de grâu cu înfrăţire în primăvară. „Luăm în calcul o nerăsărire, ne-am cam obişnuit cu toamnele astea secetoase”, a explicat agricultorul. „Eu am o investiţie în utilaje noi de peste 3 milioane de euro, aici includ şi tehnologiile no till (cu o pondere de 20%) şi minim till. Mizăm pe noile sisteme de lucru, pe de o parte să luăm bruma de subvenţie, iar pe de alta să conservăm apa în sol”, a spus fermierul vasluian.
În acest context, lui Florin Pîrgaru nu îi rămâne decât să reducă cheltuielile, chiar dacă este conștient că acest lucru va aduce și profituri mai mici. El a spus că se concentrează pe densităţi mai mici, deși va avea o rată de profit mai mică, dar mai sigură. „Dacă anul trecut am avut o investiţie medie pe hectar de 6.200 de lei, anul acesta intenţionez să mă opresc undeva la 4.500, deşi cheltuielile indirecte sunt de 2.100 lei/ha”, a precizat el. Reducerea costurilor vizează partea din tehnologie, în primul rând fertilizarea care a scăzut cu aproape 40% (doza la semănat fiind de 140 kg/ha îngrăşăminte chimice complexe).

Fermierul vasluian este conștient că va avea producții mai mici, având în vedere factorul limitativ – apa. „Dacă altă dată bugetam 6 tone în medie la grâu, am redus la 4,8 t/ha, apoi la porumb dacă ne duceam spre 10 tone acuma între 7 şi 8 tone/ha”, a precizat vasluianul. Cu o producţie de peste 7.000 kg/ha, orzul a fost cultura câştigătoare, asta pentru că a reuşit să-şi recupereze investiţia. Cam așa stau lucrurile în agricultura vasluiană, pentru ă, așa cum precizează, în rest, a obţinut 4.100 kg/ha la grâu, 2.200 kg/ha la rapiţă, sub 1000 kg/ha la floarea soarelui şi 4.300 kg/ha la porumb. „Pierderea de anul acesta la ferma mea este de circa un milion de euro”, a concluzionat Florin Pîrgaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.