„Pierderea de anul acesta la ferma mea este de circa un milion de euro”, este declarația pe care fermierul vasluian Florin Pîrgaru o dă revistei de specialitate Ferma, grăitoare pentru starea agriculturii vasluiene. „Încet și prost!”, spune el despre lucrările din campania de toamnă. Cât despre viitor, „anul trecut am avut o investiţie medie 6.200 de lei/ha, anul acesta intenţionez să mă opresc undeva la 4.500”, spune fermierul vasluian.

Agricultura vasluiană, în ciuda ploilor din ultima perioadă, nu merge deloc bine. „Încet şi prost! – aşa se derulează lucrările din campania de toamnă!”, a declarat fermierul vasluian Florin Pîrgaru revistei de specialitate Ferma, într-un articol în care a vorbit despre anul agricol trecut, lucrările de toamnă și starea fermei sale. El mărturisește că a semănat 200 ha, dar, probabil, că va întoarce mare parte din cultură din cauza uscăciunii profunde, pentru că în zonă nu a plouat decât 8 litri/mp. De asemenea, a însămânţat pe 900 ha soiuri de grâu cu înfrăţire în primăvară. „Luăm în calcul o nerăsărire, ne-am cam obişnuit cu toamnele astea secetoase”, a explicat agricultorul. „Eu am o investiţie în utilaje noi de peste 3 milioane de euro, aici includ şi tehnologiile no till (cu o pondere de 20%) şi minim till. Mizăm pe noile sisteme de lucru, pe de o parte să luăm bruma de subvenţie, iar pe de alta să conservăm apa în sol”, a spus fermierul vasluian.
În acest context, lui Florin Pîrgaru nu îi rămâne decât să reducă cheltuielile, chiar dacă este conștient că acest lucru va aduce și profituri mai mici. El a spus că se concentrează pe densităţi mai mici, deși va avea o rată de profit mai mică, dar mai sigură. „Dacă anul trecut am avut o investiţie medie pe hectar de 6.200 de lei, anul acesta intenţionez să mă opresc undeva la 4.500, deşi cheltuielile indirecte sunt de 2.100 lei/ha”, a precizat el. Reducerea costurilor vizează partea din tehnologie, în primul rând fertilizarea care a scăzut cu aproape 40% (doza la semănat fiind de 140 kg/ha îngrăşăminte chimice complexe).
Fermierul vasluian este conștient că va avea producții mai mici, având în vedere factorul limitativ – apa. „Dacă altă dată bugetam 6 tone în medie la grâu, am redus la 4,8 t/ha, apoi la porumb dacă ne duceam spre 10 tone acuma între 7 şi 8 tone/ha”, a precizat vasluianul. Cu o producţie de peste 7.000 kg/ha, orzul a fost cultura câştigătoare, asta pentru că a reuşit să-şi recupereze investiţia. Cam așa stau lucrurile în agricultura vasluiană, pentru ă, așa cum precizează, în rest, a obţinut 4.100 kg/ha la grâu, 2.200 kg/ha la rapiţă, sub 1000 kg/ha la floarea soarelui şi 4.300 kg/ha la porumb. „Pierderea de anul acesta la ferma mea este de circa un milion de euro”, a concluzionat Florin Pîrgaru.