Dumitru Buzatu, suspendat din funcția de președinte al Consiliului Județean Vaslui

În urma emiterii de către judecătorii Tribunalului Vaslui, a mandatului de arestare preventivă pentru 30 de zile, prefectul județului, Daniel Garincha Onofrei, a emis Ordinul privind constatarea suspendării de drept a mandatului d-lui Dumitru Buzatu din funcția de președinte al Consiliului Județean Vaslui. Până la alegeri, ori până la revenirea pe funcție a lui Dumitru Buzatu, dacă acesta va fi găsit nevinovat de judecători, județul va fi condus de actualul vicepreședinte CiprianTrifan. Cât despre Dumitru Buzatu, Curtea de Apel Iași a amânat încă odată judecarea contestației făcută împotriva deciziei de arestare preventivă luată de Tribunalul Vaslui, un nou termen de judecată fiind dat pentru joi, 28 septembrie 2023, de la ora 13.00.

După ce, chiar la miezul nopții de sâmbătă, 23 septembrie 2023, judecătorii Tribunalului Vaslui au admis cererea procurorilor DNA privind arestarea pentru 30 de zile a lui Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, cercetat pentru primirea unei mite de 1,25 milioane de lei, CJ a rămas într-un vid de conducere. Asta pentru că președintele acestui organism, în calitate de principal ordonator de credite, este cel care aprobă plățile către furnizori, inclusiv plata salariilor, și tot el este cel care reprezintă județul în relațiile cu alte instituții sau organisme. Codul Administrativ este foarte clar în această privință: în termen de 48 de ore de la comunicarea, de către Tribunal, a deciziei de arestare preventivă ori impunerea de arest la domiciliu sau control judiciar, cu anumite interdicții impuse acuzatului, prefectul județul trebuie să-l suspende din funcție pe președintele CJ. Acest lucru s-a întâmplat în cursul zilei de luni, când prefectul județului, Daniel Garincha Onofrei, a emis Ordinul privind constatarea suspendării de drept a mandatului d-lui Dumitru Buzatu din funcția de președinte al Consiliului Județean Vaslui. Conform legii, suspendarea trebuie făcută chiar dacă decizia de arestare nu este încă definitivă, iar pe rolul Curții de Apel Iași se află contestația privind această decizie, făcută de către Dumitru Buzatu. Tot conform legii, este vorba doar de suspendare din funcție, fostul președinte putând reveni pe scaunul de șef al județului, fie dacă este achitat, fie chiar mai devreme, dacă pe parcursul procesului, judecătorii ridică orice formă de măsură preventivă și nu impun vreo interdicție de acest gen.

Până atunci, sau până la alegerile locale din toamna anului viitor, atribuțiile de președinte al CJ Vaslui vor fi preluate de către actualul vicepreședinte, Ciprian Trifan, conform prevederilor Regulamentului de organizare și funcționare a CJ Vaslui, aprobat în prima ședință din acest mandat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.