În contextul elaborării Strategiei de Tineret a Municipiului Vaslui cu orizont de timp 2023-2030, pe care Primăria Municipiului Vaslui o realizează în colaborare cu consultantul extern Synesis Partners S.R.L., municipalitatea a postat pe site-ul propriu două chestionare, unul adresat tinerilor cu vârsta între 14 – 18 ani, și un altul, adresat categoriei de vârstă 18 – 35+ ani. Întrebările din cele două chestionare sunt mai mult pentru evaluarea gradului de satisfacție privind infrastructura prezentă destinată tineretului existentă la nivelul municipiului, și, mai puțin axată pe ceea ce ar dori tinerii pentru viitor, cu excepția intenției lor de a părăsi orașul ori țara.
În contextul candidaturii municipiului Vaslui la titlul de Capitală a tineretului din România în anul 2025, Primăria a încheiat o colaborare în acest sens cu firma bucureșteană Synesis Partners S.R.L pentru elaborarea Strategiei de Tineret a Municipiul Vaslui pentru perioada 2023-2030. De altfel, cu acceeași firmă și Consiliul Județean Vaslui a semnat un contract de servicii. prin care prestatorul, Synesis Partners S.R.L, s-a obligat să elaboreze strategia culturală și turistică a județului pentru orizontul de timp 2022-2028.
„Strategia pentru tineret a municipiului Vaslui este un proiect amplu, bazat pe principii enunțate de Uniunea Europeană, cu obiective clar definite, obiective care vizează nevoile reale ale vasluienilor cu scopul dezvoltării durabile a acestei comunități, cu scopul implicării tinerilor în procesul decizional care le influențează viața, în toate aspectele ei. Combaterea discriminării, recunoașterea diversității de nevoi, de oportunități, recunoașterea importanței acestei resurse reprezentată de tânăra generație trebuie să guverneze politica locală, trebuie să influențeze determinant deciziile factorilor politici locali, astfel încât politicile cu și pentru tineri, precum și preocuparea majoră pentru educație, sănătate și incluziune socială să fie prioritare. Municipiul Vaslui face pași importanți în sprijinul pe care îl acordă tinerilor pentru a pune bazele acestei strategii, iar Conferința tinerilor din Vaslui, organizată de Grupul de inițiativă pentru titlul de Capitală a Tineretului din România este o rampă de lansare pentru ceea ce va urma, respectiv Strategia de Tineret a Municipiului Vaslui. Participarea numeroasă și diversă – de la antreprenori la reprezentanți ai instituțiilor locale, ai unor organizații locale și naționale, ai autorităților va aduce plusvaloare fiecărei idei exprimată în cadrul acestei conferințe, pentru că experiența se va întâlni cu inovația, cu spiritul antreprenorial, volumul de informații va cuprinde și va acoperi domenii diverse”, explica viceprimarul municipiului Vaslui, Cătălin – Emil Mîndru, încă din luna mai, odată cu lansarea candidaturii municipiului Vaslui la titlul de Capitală a tineretului din România în anul 2025, explicând astfel nevoia elaborării Strategiei de Tineret a Municipiului Vaslui cu orizont de timp 2023-2030.
Iată că au început să fie făcuți primii pași în elaborarea respectivei Strategii, municipalitatea postând pe site-ul propriu două chestionare adresate, unul, tinerilor cu vârsta între 14 – 18 ani, și celălalt, adresat categoriei de vârstă 18 – 35+ de ani. Cele două chestionare au ca scop însă mai mult evaluărea situației actuale, respective a felului în care tinerii își petrec timpul liber sau sunt angrenați în activități sociale ori sportive, ori aspecte legate de calitatea vieții tinerilor din Municipiul Vaslui. Cât despre subiectele principale care ar trebui introduse în Strategia de Tineret a Municipiului Vaslui pentru perioada 2023-2030, respectiv facilități de petrecere a timpului liber sau vieții sociale sau profesionale, acestora le sunt destinate doar 3 – 4 întrebări din totalul întrebărilor din chestionar. Mai mult, tinerii sunt întrebați dacă iau în calcul să plece din Municipiul Vaslui după finalizarea studiilor și dacă cunosc oportunitățile finanțate de UE pentru tinerii care doresc să rămână într-o altă țară. Cât despre așteptările pe care ar trebui să le aibă tinerii după implementarea Strategiei de Tineret, cu excepția opțiunii prin care tinerii și-ar dori ca factorii locali de decizie să țină mai mult cont de părerea lor, restul opțiunilor se referă doar la creșterea oportunităților de angajare, combaterea sărăciei și inegalităților economice sau sociale promovarea eunei politici care vizează mecanisme de sprijin ori de incluziune a tinerilor dezavantajați… Iar, despre implicarea mai activă a tinerilor în viața socială, culturală, sportivă, sau chiar politică a municipiului, aceste aspecte apar doar în întrebările de tip sondaj, într-un fel, la „și altele” decât aspecte ce țin de pregătirea ori activitatea profesională.
Chestionarul, anunță consultanții, a fost întocmit în cadrul procesului de elaborare a Strategiei de Tineret a Municipiul Vaslui pentru perioada 2023-2030 și are ca scop evaluarea percepției cetățenilor, mediului de afaceri și angajaților din instituțiile publice cu privire la nevoile de dezvoltare existente la nivelul Municipiului, precum și la oportunitățile de dezvoltare, în următoarea perioadă de programare, în ceea ce privește sectorul de tineret. Inițiatorii doresc ca rezultatele chestionarui să reflecte o variantă cât mai obiectivă a situației actuale, în ideea realizării unei strategii adaptate tinerilor vasluieni. Pentru aceasta, tinerii sunt încurajați să completeze și să transmită chestionarul publicat pe site-ul Primăriei municipiului Vaslui, primariavs.ro.