Hușenii vor avea un nou centru de reabilitare pentru copii și adulți

În decembrie 2021, Primăria municipiului Huși accesa o finanțare de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pentru reabilitarea dispensarului care funcţionează în „Casa Ralea” și înfiinţarea unui centru de recuperare medicală pentru adulţi și copii. Lucrările au început de curând, iar municipalitatea se grăbește să finalizeze contractul. Mai mult, a finalizat și licitația publică pentru achiziția dotărilor pentru viitorul centru de recuperare.

„Casa Ralea” este monument istoric, fiind construită între 1864-1867 de către părinţii eseistului şi omului politic Mihai Ralea. Imobilul preia arhitectura populară, specifică moldovenească. Este prevăzut cu un parter supraînălţat pe un beci din cărămidă, ramificat (în parte surpat), cu cerdac pe latura lungă şi fronton neoclasic care marchează intrarea, sprijinit pe şase coloane; prispă cu balustradă din fier forjat şi grilaj cu data „1864”, pe oberlihtul uşii de la intrare.

Din 1949, în clădire a funcţionat Direcţia GOSTAT și un dispensar medical teritorial pentru ca, după Revoluție, acolo să funcționeze mai multe cabinete medicale. Încet, încet, clădirea a intrat în paragină și, pentru faptul că, fiind declarat monument istoric, asupra ei nu s-au putut face foarte multe lucrări de consolifare ori reabilitare.

În sfârșit, în 2021, Primăria municipiului Huși, în patrimoniul căreia se află Casa Ralea, a obținut avizele necesare și a depus o cerere de finanțare nerambursabilă în vederea reabilitării clădirii și înființarea acolo a unui înfiinţarea unui centru de recuperare medicală pentru adulţi și copii. Finanțarea a fost obținută de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020, iar contractul de finanțare în valoare de 1.663.023,82 lei, a fost semnat la începutul lunii decembrie 2021.

A mai trecut însă aproape un an și jumătate până s-a putut finaliza toată documentația și abia în luna aprilie a acestui an, municipalitatea a postat anunțul de licitație publică în vederea execuției lucărilor din cadrul proiectului „Reabilitare Dispensar Casa Ralea și înfiintarea unui Centru de Recuperare Medicală pentru Copii și Adulți”, lucrări care urmau să coste 1,52 milioane lei. Acum, după demararea efectivă a lucrărilor, municipalitatea grăbește finalizarea obiectivului, și, la sfârșitul lui august, pe site-ul specializat licitații.app a fost postat anunțul în vederea achiziții de dotări necesare pentru centrul de recuperare. Suma pusă la bătaie este de 127.699 lei, cea mai mare parte, de la bugetul local, ca cofinanțare proprie la proiect.

Sunt vești bune pentru hușeni, achiziția dotărilor însemnând că lucrările de execuție a viitorului dispensar și Centrului de Recuperare Medicală pentru Copii și Adulți se desfășoară conform programului și, anul viitor, acest obiectiv ar urma să fie dat în folosință.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.