„Prin joc, în viață!”: 2.342 de copii în curtea Catedralei din Huși. PS Ignatie: „Să aveți curaj, să fiți sinceri și să aveți foarte multă bucurie!”

Episcopia Hușilor a fost, și în acest an, de 1 iunie, gazdă bună pentru cei 2.342 de copii, majoritatea proveniți din medii defavorizate, participanți la a VI-a ediție a programului eparhial „Bun venit copilărie!”, derulat de Asociația „Filantropia Ortodoxă” Huși.

Ediția de anul acesta s-a intitulat „Prin joc, în viață!” și a fost dedicată copiilor cu o situație financiară modestă, selectați din cadrul mai multor parohii din cuprinsul Episcopiei Hușilor. Lor li s-au adăugat copiii din centrele de zi ale Asociației. Toți și-au dat întâlnire de dimineață, în curtea Catedralei Episcopale, însoțiți de preoții parohi și de voluntari, pentru a participa la programul pregătit special pentru ei, între orele 9:30-16:00.

În deschiderea evenimentului, Părintele Episcop Ignatie a rostit, împreună cu cei mici, o rugăciune de binecuvântare, felicitându-i pe cei prezenți, cu ocazia zilei dedicate lor:

Ediţia de anul acesta, dedicată copiilor, are o tematică foarte sugestivă: „Prin joc, în viaţă!”. Jocul înseamnă curaj, sinceritate și bucurie.

Un copil, când se joacă, are foarte mult curaj. Crede că totul este la dispoziţia lui. Este și sincer, nu încearcă să trișeze, în mod voit, și are o bucurie extraordinară.

Noi, cei mari, ar trebui să învăţăm de la cei mici ce înseamnă curajul, sinceritatea și bucuria.

În preajma unui copilaș, toate lucrurile devin luminoase și frumoase. Un copil ne inspiră și ne îmboldește să reflectăm asupra unor virtuţi (calităţi) pe care noi, cei mari, le-am pierdut.

Am vrea ca toţi copiii care sunt astăzi aici, în curtea Episcopiei noastre, la cea de-a VI-a ediţie a acestui program foarte frumos, „Bun venit, copilărie!”, să aibă curaj, să fie sinceri și să aibă foarte multă bucurie.

De asemenea, Părintele Episcop Ignatie a mulţumit în mod special părintelui consilier eparhial Vladimir Beregoi, președintele Asociației „Filantropia Ortodoxă” Huși, coordonatorul evenimentului, echipei Asociației, celor peste 100 de voluntari, precum și tuturor oamenilor de bine care s-au alăturat investiției Episcopiei Hușilor în educația copiilor.

La rândul său, părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi a transmis un mesaj copiilor prezenți, mulțumind, la rândul său, celor care sunt alături de programele sociale și educaționale ale Episcopiei Hușilor, derulate prin Asociația „Filantropia Ortodoxă” Huși:

Povestea „Bun venit, copilărie!” a început în anul 2018. De atunci, în cartea acestei povești s-au adunat multe file, fiecare cu istoria proprie.

Gândindu-ne la voi, copii, ne gândim la noi – cei care am trecut puţin prin viaţă, și ne este dor de copilărie, pentru că în copilărie se găsește sinceritatea, puritatea și bunătatea, de care avem atâta nevoie cu toţii, și din care ar trebui să gustăm cât mai des.

Cu binecuvântarea, implicarea și dăruirea totală a Părintelui Episcop Ignatie, un nou eveniment dedicat copiilor se desfășoară în curtea Episcopiei noastre. Mulţumesc tuturor celor care au făcut posibilă această zi de poveste pentru copii: părinţilor consilieri de la Centrul Eparhial, preoţilor din parohii care au venit alături de copii, tuturor membrilor și prietenilor Asociaţiei „Filantropia Ortodoxă” Huși, precum și celor din Poliţie, Jandarmerie, Pompieri, ISU și Poliţiei de Frontieră, care au venit cu dispozitive și mașini, menite să-i educe pe cei mici.

A urmat, preț de câteva ceasuri, un program interactiv, copiii fiind antrenați în ateliere de lucru (pictură, muzică, șah), de joc (tobogane, baloane, carusel), s-au întâlnit cu personaje din desenele animate, au făcut face-painting, și au asistat la demonstraţii de dresaj canin oferite de poliţiştii de frontieră din Huşi. De asemenea, au avut parte și de un program artistic susținut de copiii înscriși la Centrele de zi ale Asociației.

O surpriză a ediției din acest an a fost tombola cu premii foarte consistente, constând în 4 biciclete, 3 trotinete, 5 ghiozdane complet echipate, 3 seturi de căști, 5 smartwatch- uri, o tabletă și un telefon. Pentru a-i obişnui pe cei mici să nu arunce peturi în natură, fiecare copil a primit o sticlă cu apă, pe care o putea reumple din locurile special amenajate, fiind îndemnați să nu o arunce pe tot parcursul zilei. Fiecare sticlă avea un număr, prezent în urnă.

Ora mesei i-a regăsit la umbra nucilor din curte, unde toți au primit meniuri conținând hamburgeri și cartofi prăjiți, sucuri şi înghețată, pe săturate.

După masă, cei prezenți s-au bucurat și de un moment artistic, susținut de Bianca Țintă – de la școala Mihail Sadoveanu și Darie Denisa Andreea – de la școala Anastasie Panu Huși, coordonate de dl. prof. Dragoș Gheorghiu de la Soul Musical Art Bârlad, precum și muzica interpretată de tinerii: Teodora Ifteni, Andra Buzdugan, George Manea, Ania Maria Corjinschi, Maria Ifteni și Andreea Antonia Balan împreună cu colegii lor de la Clubul Elevilor Huși.

Jocurile și voia bună s-au întins până aproape de  16.00, când prichindeii au plecat spre casele lor, cu bucuria zilei în inimi.

Evenimentul a fost posibil datorită sprijinului acordat de: Episcopia Hușilor; dl. Simion Gheuca din Huși; dl. Notar Radu Macovei din Huși, dl. Notar Ionel Armașu din Huși; dl. Tiberiu Tiron din Huși; dl. Dogaru Cătălin din Huși; dl. Dogaru Andrei din Huși; Av. Paula Gașpar din Timișoara; Societatea profesională notarială „Vlad Roxana și Herdi Snejana” Timisoara; EcoPlant S.R.L. Berezeni; dl. Vasile Pârcălabu din Vaslui; dl. procuror Mihai Nicolae din Bârlad; dl. Nicolae Rotaru și „Mireasa” S.R.L Bârlad; Parohia „Învierea Domnului și Sf. Apostol Andrei” Viena, Parohia Ortodoxă „Sf. Parascheva” – Wiener Neustadt, Parohia „Pogorârea Sf. Duh și Sf. Ștefan cel Mare” Viena, Parohia „Sfântul Ilie” Huși; Parohia „Sfântul Dumitru II” Huși; Parohiile „Adormirea Maicii Domnului” I, II și III Vaslui; Parohia „Sfinții Voievozi” II Huși; fam. Hurupciu Dumitru și Mariana din Orăștie; fam. Ciucalău Bianca și Rațiu Alexia din Turda; d-na Anca Apetrei din Huși; S.C. Omnia S.R.L Huși; Primăria Municipiului Vaslui; Politia de frontieră Albița; Familia Netotea din Alba Iulia; Doamna Notar Teodorescu Alba Iulia; Domnul Teleagă Timișoara; Domnul Damaschin, Timișoara; Terasa Moldovenească – dl .Viorel Mantu; Restaurantul The King; SC Drumuri și Poduri Vaslui; Viacons Rutier Huși; Iab Structur SRL Timisoara.

Episcopia Hușilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.