Muzeul Municipal Huși (fosta Casă Adam Mitache), restaurantă de Ministerul Culturii prin Programul Național de Restaurare

În urma achiziției publice derulată de Institutul Național al Patrimoniului în 2022, în această lună a fost deschis șantierul pentru lucrări de restaurare, conservare și punere în valoare a monumentului istoric Casa Adam Mitache, azi Muzeul Municipal Huși, aflat în Strada General Teleman, Nr. 8, în centrul municipiului Huși. Lucrările sunt finanțate prin Programul Național de Restaurare.

„Redeschidem Programul Național de Restaurare în anul 2023 cu una dintre cele mai mari provocări ale Institutului Național al Patrimoniului, și anume reluarea șantierelor închise cu ani în urmă din cauza blocărilor de natură legislativă și financiară, anunţa la începutul acestui an Institutul Național al Patrimoniului. Între clădirile istorice care vor beneficia de reabilitare şi redare în circuitul istoric şi cultural cu fonduri nerambursabile europene disponibile prin Programul Național de Restaurare se află şi cea care găzduieşte în prezent Muzeul Municipal Huși”, a anunțat Institutul Național al Patrimoniului, instituție din subordinea Ministerului Culturii.

Ridicată la sfârșitul secolului al XIX-lea, Casa Adam Mitache reprezintă una dintre cele mai valoroase clădiri create în spiritul stilului eclectic la Huși. Clădirea, aparținând bogatului moșier Adam Mitache, a fost construită pe fundații vechi, de secol XVIII, în stil eclectic. Edificiul este marcat de bogate ornamente la interior și exterior, cu elemente aparținând stilurilor baroc și Renașterii franceze.

Intervențiile care vor urma sunt de restaurare și repoziționare în spațiile interioare componentelor artistice din interior, desfăcute în cadrul șantierului anterior, şi de restaurare a tâmplăriei istorice interioare și exterioare. De asemenea, se va proceda la conservarea, completarea și restaurarea de componente artistice (decorații, profilaturi, feronerii etc) exterioare în acord cu principiile de intervenție pe clădiri monument istoric privind minima intervenție, reversibilitatea, compatibilitatea materialelor, dar şi la refacerea învelitorii istorice și verificarea șarpantei cu înlocuirea elementelor degradate fizic sau bacterologic.

Pe lângă Casa Adam Mitache, azi Muzeul Municipal Huși, alte 2 clădiri istorice din judeţul Vaslui, Ansamblul conacului Rosetti – Balş, din sat Pribeşti, Com. Codăeşti, şi Conacul Emil Racoviţă, azi Casă memorială, sat Emil Racoviţă, com. Dăneşti, vor fi consolidate şi restaurate de către Institutul Național cu finanţare prin Programul Național de Restaurare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.