Direcția Generală de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui are nu mai puţin de trei proiecte propuse spre finanţare cu fonduri nerambursabile disponibile prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), aflate pe lista proiectelor aprobate de Ministerul Muncii. Cu suma totală de aproape 4 milioane lei care va fi atrasă, cele trei Centre de Servicii de Recuperare Neuromotorie de Tip Ambulatoriu, Vaslui, Huşi şi Bârlad ale DGASPC ar urma să fie modernizate şi dotate cu aparatură specifică modernă.

În luna noiembrie a anului trecut, Direcția Generală de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, în parteneriat cu Consiliul Judeţean, a depus trei proiecte, în speranţa obţinerii de finanţare nerambursabilă disponibilă prin Apelul necompetitiv Reabilitarea/Renovarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilități Componenta 13- Reforme sociale din PNRR Investiția I.2. -Reabilitarea, renovarea și dezvoltarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilități. Este vorba despre fonduri nerambursabile disponibile pentru reabilitarea, consolidarea, inclusiv seismică, modernizarea, eficientizare energetică, recompartimentarea și dotarea a cel puțin 50 de servicii comunitare de tip centre de zi și centre de servicii de recuperare neuromotorie ambulatorii din ţară.
Zilele trecute, Ministerul Muncii a anunţat lista de proiecte propuse spre finanțare în cadrul selecției publice de proiecte necompetitive „Reabilitarea/renovarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilități”, printre cele 25 de proiecte depuse de Direcţii Generale ori de Servicii Publice de Asistenţă Socială fiind şi cele trei proiecte propuse de DGASPC Vaslui. În consecinţă, în curând, contractele de finanţare vor fi semnate, declanşând procedurile de implementare a proiectelor. Finanţarea obţinută este de 1.303.234,77 lei TVA inclus, pentru Centrul de Servicii de Recuperare Neuromotorie de Tip Ambulatoriu din Bârlad, 1.253.533,95 lei TVA inclus, pentru Centrul din Vaslui, şi 1.316.931,10 lei TVA, pentrul cel din Huşi, la care se adaugă câte 14.280,00 lei, vaoare neeligibilă, care va fi suportată din bugetul instituţiei. Ulterior, DGASPC ar putea accesa fonduri şi pentru crearea de echipe mobile care vor furniza servicii de recuperare neuromotorie în medii izolate ai căror beneficiari nu pot ajunge nici la centrele de recuperare neuromotorie ambulatorii, nici la centrele de zi, fonduri accesibile prin intermediul Axei 6 a Programului Operațional Incluziune și Demnitate Socială.
Cele trei Centre de Servicii de Recuperare Neuromotorie de Tip Ambulatoriu ale DGASPC Vaslui asigură servicii de evaluare, consiliere, recuperare, reabilitare şi asistenţă medicală pentru persoanele adulte cu handicap neuromotor, în vederea reintegrării sociale şi profesionale. Aici se oferă servicii de recuperare medicală (kinetoterapie, electroterapie, masaj, ergoterapie); asistenţă medicală primară; consiliere individuală şi de grup şi mediere a relaţiei cu familia şi alte persoane de support. Centrele asigură servicii de tip rezidenţial: pe o perioadă de 10 zile, incluzând cazare, masă, asigurarea şi întreţinerea igienei personale, precum şi servicii de tip ambulatoriu pe o perioadă de 3 luni, timp în care vor fi incluşi în programul de terapii în mod individual, specific diagnosticului fiecăruia, respectiv fizioterapie, kinetoterapie, masaj, consiliere şi informare. Beneficiari ai acestor servicii sunt adulţi cu deficienţă neuromotorie încadraţi într-un grad de handicap, adulţi cu deficienţe asociate, cea neuromotorie fiind dominantă, încadraţi într-un grad de handicap, ori adulţi cu deficienţe, altele decât cea neuromotorie, încadraţi într-un grad de handicap, dar care prezintă deficienţă motorie tranzitorie.