Comunele vasluiene, îndemnate să se împrumute de la bănci pentru alte cheltuieli decât proiectele europene

La ultima ședință a Consiliului Județean (CJ) Vaslui, cea de marți, 21 martie, s-a propus repartizarea din fondul aflat la dispoziția CJ Vaslui din impozitul pe venit, pentru anul 2023, a diverse sume de bani unor unităţi administrativ-teritoriale. Inițial, pe lista celor care urmau să primească ajutor de la județ, se aflau un număr de 24 unități administrativ-teritoriale, suma totală fiind de 17,1 milioane lei lei. Conform inițiatorului proiectului de hotărâre, președintele Dumitru Buzatu, acești bani se acordă susținerea programelor de dezvoltare locală, susținerea programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală ori a cheltuielilor de funcționare pe care UAT-urile nu le pot finanța din venituri proprii și din sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale. Înainte de ședință, vicepreședintele Ciprian Trifan a propus un amendament, prin care lista comunelor s-a redus la 15, scăzând și sumele alocate, la doar 10,9 milioane lei. Motivația: pentru asigurarea cofinanțării proiectelor europene, comunele se pot împrumuta de la bancă!  

Amendamentul propus de vicepreședintele Ciprian Trifan a produs dezamăgire primarilor care au fost scoși de pe listă, și discuții din partea consilierilor județeni din opoziție. În consecință, aceștia din urmă au depus la rându-le amendamente prin care solicitau diverse sume pentru unele primării aflate în dificultate. Astfel, grupul liberal, prin vocea consilierului Gheorghe Viziteu, a cerut alocarea sumei de 245.605 lei comunei Boțești, pentru plata unor facturi aferente proiectului de realizare a rețelei de apă din comună, în timp ce grupul USR PLUS a cerut suplimentarea cu 200.000 lei a sumei alocate comunei Grivița, din considerente asemănătoare. La vot însă, majoritatea PSD fie a respins, fie s-a abținut, astfel încât cele două amendamente au fost respinse. Motivul l-a constituit explicațiile date de președintele Buzatu, precum că bugetele pentru dezvoltare a celor două comune ar permite aceste cheltuieli, ori pot accesa împrumuturi din Trezoreria statului, conform unui proiect de Ordonanță de Urgență aflat în dezbatere publică, nefiind nevoie de ajutor expres de la bugetul județean în acest scop. „Banii pe care îi avem la dispoziție în fondul aflat la dispoziția Consiliului Județean Vaslui din impozitul pe venit, pentru anul 2023 sunt destinați acoperirii unor nevoi urgente ale UAT-urilor care fie nu pot să-și asigure cheltuielile de funcționare, fie au în derulare proiecte derulate din fonduri proprii, pentru care bugetul este insuficient. Oricum, chiar dacă am dori să onorăm toate cererile venite din partea UAT-urilor, nu am putea să o facem, probabil nu ne-ar ajunge întreg bugetul județului pentru asta”, s-a exprimat președintele Buzatu.

Singurul amendament suplimentar aprobat de consilieri a fost cel depus de vicepreședintele Dan Marian, pentru alocarea sumei de 500.000 lei, comunei Puiești, dat fiind că respectiva comună tocmai a primit un dosar de executare silită, fiind pus sechestru asupra bunurilor și vehiculelor primăriei, dar și pentru finalizarea școlii din Cristești, proiect finanțat din fondurile proprii.

În rest, au mai primit ajutor de la CJ doar 14 comune: Alexandru Vlahuță – 500.000 lei, Arsura – 250.000 lei, Băcani – 200.000 lei, Coroiești – 500.000 lei, Dragomirești – 3.000.000 lei, Fălciu – 1.000.000 lei, Gherghești – 1.800.000 lei, Grivița – 300.000 lei, Ibănești – 400.000 lei, Pochidia – 500.000 lei, Tătărăni – 200.000 lei, Tutova – 1.000.000 lei, Viișoara – 250.000 lei, Zăpodeni – 500.000 lei și orașul Negrești – 500.000 lei. Cât privește comunele Băcești, Bogdănița, Bălteni, Ivănești, Mălușteni, Todirești, Vulturești și orașul Murgeni, aflate cu diverse sume pe lista inițială, acestea au fost sfătuite să aștepte adoptarea anunțatei ordonanțe de urgență a guvernului și apoi să împrumute din trezorerie, pentru a-și asigura cofinanțarea proiectelor europene.     

Trebuie spus că, la începutul anului, CJ Vaslui a primit, de la bugetul de stat, suma de 38,176 milioane lei pentru a fi repartizată, în anul 2023, comunelor, orașelor și municipiilor. Această sumă, care reprezintă 6% din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat în anul 2023, se repartizează unităților administrativ – teritoriale pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, susținerea programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală ori a cheltuielilor de funcționare pe care UAT-urile nu le pot finanța din venituri proprii și din sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale. După ce, în luna ianuarie, CJ a mai alocat, tot din cota de 6% din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat alocată, diverse sume, unui număr de 31 de UAT-uri, în visteria județului a mai rămas suma de doar 9,932 milioane lei, la care se adaugă 500.000 lei, fondul de rezervă bugetară al CJ, la dispoziția autorităților locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.