Vești bune pentru 16 comune: vor primi finanțare pentru centre integrate de colectare separată a deșeurilor

16 comune vasluiene vor accesa câte 4,55 milioane de lei pentru înființarea de platforme în vederea colectarii separate a deșeurilor menajere ce nu pot fi colectate din ușă în ușă. Lor li se adaugă municipiul Vaslui, care a accesat un proiect vizând construirea de insule ecologice digitalizate în valoare de aproape 6 milioane lei, prin PNRR. Acestea se găsesc pe lista consolidată publicată luni de Ministerul Mediului cu proiectele selectate în cadrul apelului pentru finanțarea înființării centrelor integrate de colectare separată prin aport voluntar.

A apărut lista consolidată a proiectelor selectate în cadrul apelului pentru finanțarea înființării centrelor integrate de colectare separată prin aport voluntar. Este vorba de proiecte selectate în cadrul apelului PNRR/2022/C3/I.1.A aferentă Componentei C3 – Managementul deșeurilor – Investiția 1 – Dezvoltarea, modernizarea și completarea sistemelor de management integrat al deșeurilor municipale la nivel de județ sau la nivel de orașe/comune – Subinvestiția I.1.A – Înființarea de centre de colectare prin aport voluntar.

La nivelul județului Vaslui, au fost aprobate 16 proiecte vizând înființarea de centre integrate de colectare separată a deșeurilor prin aport voluntar în comunele Zorleni, Rebricea, Tutova, Fălciu, Vetrișoaia, Băcani, Pădureni, Gherghești, Stănilești, Epureni, Perieni, Pogana, Vinderei, Ferești, Dimitrie Cantemir și Tătărăni.

Beneficiarii proiectelor selectate vor primi notificările în 5 zile.

Prin această investiție se dorește dezvoltarea unui management al deșeurilor eficient, prin suplimentarea capacităților de colectare separată, pregătire pentru reutilizare și valorificare a deșeurilor în vederea continuării procesului de conformare cu prevederile directivelor specifice și a tranziției la economia circulară. Practic, este vorba de înființarea de platforme în vederea colectarii separate a deșeurilor menajere ce nu pot fi colectate în sistem door-to-door, respectiv deșeuri reciclabile și biodeșeuri ce nu pot fi colectate în pubelele individuale, precum și fluxurile speciale de deșeuri (deșeuri voluminoase, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri din construcții și demolări).

Până în prezent,

prin Componenta C3, Subinvestiția I.1.A din cadrul PNRR au fost selectate la nivel național 550 de proiecte, urmând ca până la finalul lunii martie să apară și lista finală a proiectelor.

În afara comunelor selectate în vederea finanțării înființării de centre integrate de colectare separată prin aport voluntar, municipiul Vaslui a reușit să acceseze un important proiect vizând construirea de insule ecologice digitalizate, proiect în valoare de aproape 6 milioane lei, finanțat tot prin PNRR, în cadrul apelului PNRR/2022/C3/I.1.B aferentă Componentei C3 – Managementul deșeurilor – Investiția 1 – Dezvoltarea, modernizarea și completarea sistemelor de management integrat al deșeurilor municipale la nivel de județ sau la nivel de orașe/comune – Subinvestiția I.1.B. Astfel, în municipiul Vaslui vor fi înființate un număr de 100 de astfel de insule ecologice supraterane a câte 1,1 mc (tip 1), insule care, fiecare, va deservi minim 200 de locuitori sau apartamente. Aceste insulele ecologice funcţionează pe bază de cartele de acces, ceea ce împiedică depozitarea deşeurilor în alte locuri decât în cele special amenajate, amplasate în proximitatea locuinţelor cetăţenilor. Ele sunt compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deşeurilor supraterane, care nu necesită construcţii şi montaj, protejate anti-vandalism şi împotriva accesului neautorizat. Insulele vor fi dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate, cu modul GSM pentru transmisie date, bază de date privind beneficiarii serviciului și interfaţă de facturare. Datele sunt agregate şi utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare şi raportare, ce oferă informaţii privind volumele şi tipurile de deşeuri colectate precum şi persoanele care introduc deşeurile în containere. Aceste sisteme supraterane de colectare selectivă a deşeurilor reprezintă soluţia ideală pentru problema gunoiului din comunităţi, mai ales în zonele turistice şi în centrul oraşelor, garantând eliminarea în mare proporţie a mirosurilor neplăcute, a vandalizării, a aspectului neplăcut pe care ţarcurile actuale îl au. De asemenea, insulele ecologice îndeamnă la o colectare separată oferind operatului local de salubritate un sistem smart de gestionare a deşeurilor, cu containere inteligente în care vor putea fi aruncate separat deşeurile biodegradabile, hârtia, plasticul, sticla sau metalul. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.