Copacii de pe marginea drumurilor județene vor încălzi copiii din centrele DGASPC Vaslui

Consiliul Județean Vaslui dorește să exploateze copacii de pe marginea drumurilor județene, cantitatea de masă lemnoasă astfel obținută, peste 550 mc de lemn, urmând a fi donată gratuit centrelor din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și a Centrului de asistență Medico-Socială Băcești, dotate cu centrale termice pe lemne.

Ca urmare a numeroaselor sesizări primite din partea unor unități administrativ-teritoriale, care se referiră la gradul de îmbătrânire avansat şi la starea fitosanitară precară a arborilor de pe aliniamentele drumurilor judeţene, Consiliul Județean (CJ) Vaslui a demarat procedurile în vederea exploatării acestora. În acest sens, au fost încheiate mai multe contracte de prestaţii silvice între Romsilva, prin Direcţia Silvică Vaslui și CJ Vaslui pentru arborii de pe raza Ocoalelor Silvice Bârlad, Huși, Brodoc, Pădureni, Vaslui, Epureni și Băcești. Conform situației prezentate de specialiștii silvici, prin tăierile acestor arbori, în mare parte plopi de diverse varietăți, nu doar că s-ar evita eventualele prăbușiri ale bătrânilor copaci, dar s-ar obține peste 550 de metri cubi de masă lemnoasă, care ar putea fi folosită de către instituțiile din subordinea CJ, făcându-se astfel o importantă economie la bugetul acestora.

Arborii destinaţi tăierii au fost inventariaţi şi marcaţi cu dispozitive speciale de marcat de către personalul silvic împuternicit, în conformitate cu normele tehnice. Este vorba despre circa 270 de arbori cu o vârstă între 35 și 55 de ani care, unii dintre ei, prezintă un adevărat pericol pentru circulaţie sau pentru cetăţenii din zonă.

Instituțiile subordonate CJ Vaslui care dețin centrale termice ce funcționează pe bază de combustibil solid au fost înștiințate cu privire la cantitatea de masă lemnoasă disponibilă în vederea distribuirii gratuite a acesteia. Având în vedere că volumul de masă lemnoasă este unul consistent și că atât Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, cât și Centrul de Asistență Medico-Socială Băcești folosesc pentru încălzire centrale termice pe bază de combustibil solid, acestea s-au arătat interesate de lemnul disponibil. În consecință, DGASPC ar urma să primească gratuit o cantitate de 400 mc de material lemnos, care va fi livrată centrelor de asistență din subordine, iar Centrul de la Băcești va primi 153,86 mc de lemn, asigurându-se astfel combustibilul solid necesar. Astfel, copiii, persoanele cu handicap și rezidenții vârstnici vor avea asigurată căldura și apa caldă pentru o bună perioadă de timp.

Rămâne doar ca consilierii județeni să aprobe propunerea de hotărâre care va fi supusă discuțiilor la proxima ședință a CJ, cea de pe 21 martie, urmând ca în această vară să se treacă la doborârea arborilor și curățarea aliniamentelor drumurilor județene vizate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.