Bani europeni pentru școlile, liceele și grădinițele vasluiene

Consilierii municipali vasluieni au aprobat în unanimitate participarea Primăriei la apelul de proiecte F-PNRR – Dotări – 2023 pentru dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ din municipiu. Prin acest proiect, a cărui finanțare nerambursabilă se ridică la peste 19 milioane de lei, se vor achiziționa diverse dotări pentru nu mai puțin de 347 de săli de clasă de la toate grădinițele, școlile și liceele, inclusiv Palatul Copiilor, din municipiul Vaslui. Contribuția municipalității va fi infimă, doar 11.900 lei, reprezentând cheltuieli pentru informare și publicitate în cadrul proiectului.

Până pe 29 martie 2023 se mai pot depune proiecte în cadrul apelului cu titlul „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de înnvățământ preuniversitar și a unităților conexe”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta C15 – Educație. Până acum, majoritatea comunelor vasluiene au depus astfel de proiecte, o bună oportunitate pentru a-și moderniza sălile de clasă, laboratoarele de informatică sau pentru formare profesională, inclusiv a sălilor destinate activităților extrașcolare sau sportive folosind fonduri nerambursabile și scutind astfel bugetele locale de o cheltuială importantă.

La această finanțare a apelat inclusiv Primăria municipiului Vaslui, consilierii locali aprobând astăzi, 16 martie 2023, participarea la apelul deschis de Ministerul Educației, valoarea proiectului, de 16.375.419,83 lei, precum și contribuția proprie a beneficiarului, municipiul Vaslui, în sumă de 2.624.562,83 lei. Din această contribuție proprie, suma alocată de la bugetul local va fi infimă, doar 11.900 lei, reprezentând cheltuieli pentru informare și publicitate în cadrul proiectului. 

Din acești bani urmează a se achiziționa și instala mobilier, materiale didactice și echipamente digitale în vederea modernizării sălilor de clasă, laboratoarele de informatică sau pentru formare profesională, inclusiv a sălilor destinate activităților extrașcolare sau sportive. Cea mai mare sumă, 2,336 milioane lei, fără TVA, este destinată chiar celei mai mari unități școlare din municipiu și județ, Liceul Tehnologic „Ștefan Procopiu”, pe când Liceul cu Program Sportiv a solicitat și va primi doar 90.000 lei pentru dotarea unor spații cu echipamente și aparatură sportivă specifică. Școlile vor primi între 108 mii lei, în cazul Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu”, și 957 mii lei, cât va primi pentru achiziția de mobilier și echipamente școlare Școala Gimnazială „Elena Cuza”, în timp ce sălile de clasă ale grădinițelor vor fi modernizate și dotate cu material didactic nou și modern cu sume cuprinse între 303 mii lei și 450 mii lei. Nici Palatul Copiilor nu a fost uitat, pentru elevii care se pregătesc acolo urmând a fi cumpărat mobilier, echipamente și material didactic în sumă de 245 mii lei plus TVA.

În total, 290 de săli de clasă vor primi, după implementarea și finalizarea acestui proiect a cărui finanțare speră să o obțină municipalitatea vasluiană, mobilier, materiale didactice, și echipamente TIC pentru organizarea în mediul virtual, și, de asemenea, vor fi dotate cu mobilier și materiale didactice 11 laboratoare de chimie, biologie sau fizică, precum și 16 laboratoare de informatică din unități de învățământ preșcolar, școlar, gimnazial, liceal și tehnic, patru ateliere de practică, precum și 30 de cabinete școlare sau săli de sport.   

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.