13 comune vasluiene vor avea centre comunitare medicale integrate noi

Ministerul Sănătăţii a publicat lista beneficiarilor de investiţii finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă prin Componenta 12 – Sănătate, Investiţia I1.4 – Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitaliceşti. Între cei 200 de beneficiari de proiecte privind construirea sau reabilitarea de centre comunitare medicale integrate şi dotarea lor se află şi locuitorii din 13 comune vasluiene, unii lipsiţi în prezent până şi de serviciile unui medic de familie.

Nu mai puţin de 13 comune vasluiene, din totalul de 200 de cereri aprobate spre finanţare, au obţinut fonduri nerambursabile, prin PNRR, Componenta 12 – Sănătate, Investiţia I1.4, în vederea construirii şi dotării de centre comunitare medicale integrate. Este vorba de comunele Bogdăneşti, Viişoara, Fereşti, Pogana, Băcani, Puşcaşi, Roşieşti, Măluşteni, Vetrişoaia, Berezeni, Găgeşti, Tutova şi Bălteni. Acestea sunt comune care fie se află la mare distanţă de o unitate spitalicească, fie au un mare număr de persoane aparţinând gruprilor vulnerabile, fie, în care, pur şi simplu, nu există medic de familie.

În viitoarele centre comunitare îşi va desfăşura activitatea echipa de asistență medicală comunitară în colaborare, în principal, cu asistentul social dacă beneficiarii serviciilor de asistență medicală comunitară au și probleme sociale identificate. În acest sens, dar şi pentru accesarea fondurilor nerambursabile, primăriile au încheiat protocoale de colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică, urmând ca ulterior să încheie contracte cu medici, în vederea asigurării de servicii medicale locuitorilor în nevoie. Plata medicilor este posibil să se facă, pentru o perioadă de 2 ani, tot cu fonduri de la bugetul de stat, ulterior, cu fonduri de la bugetul local şi din alte surse de finanţare.

În viitoarele centre comunitare medicale integrate vor activa minim un asistent medical comunitar și un asistent social (pentru beneficiarii cu cazuistică socială), care-şi vor desfăşura activitatea într-un sediu ce va cuprinde obligatoriu un birou pentru personalul centrului, o încăpere pentru consiliere individuală medicală şi/sau întâlniri de grup, inclusiv caravane medical, o încăpere pentru consiliere socială sau alte activităţi de servicii sociale, o încăpere pentru activităţi de consiliere/mediere şcolară ori alte activităţi cu specific educativ şi, nu n ultimul rând, un spaţiu cu dotare medicală minimală în care să se poată furniza consultaţii de către medicul de familie sau de către medicii de specialitate care doresc să furnizeze servicii medicale de specialitate în sistem flexibil, inclusiv servicii de telemedicină şi paleaţie, dar şi un spaţiu de depozitare şi grupuri sanitare distincte pentru personal şi beneficiari.

Trebuie menţionat şi faptul că 30% din bugetul 40,2 milioane de euro, fără TVA alocat prin PNRR la nivel naţional este destinată asigurării dotării cu mobilier şi echipamente medicale a viitoarelor centre. Ulterior construirii acestora, autorităţile locale vor trebui să prevadă, de la bugetul local, fondurile necesare asigurării funcţionării lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.