Prin proiectul „Venus – Împreunã pentru o viată în siguranță!” în județul Vaslui va fi construită o nouă locuință protejată, pentru victimele violenței domestice, cu o capacitate de șase locuri. Aceasta va asigura cazare victimelor pe o durată determinată de timp, de până la un an, victimele beneficiind, pe lângă cazare, de supraveghere, îngrijire, consiliere psihologică, consiliere juridică, orientare vocațională, reabilitare și reinserție socio-profesională pentru o viață independentă.

„Pe lângă toate acestea, victimele vor beneficia si de următoarele servicii integrate complementare: Grupul de Suport (GS) – care oferã programe specifice de asistență psihologică și dezvoltare personală, în scopul de a depăși situația de criză; Cabinet de Consiliere Vocațională (CCV) – care oferă măsuri de orientare și acompaniament, ce vor contribui la depășirea situației de vulnerabilitate, a victimelor violenței domestice, în scopul dobândirii independenței financiare și integrării socioprofesionale”, se spune în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre privind înființarea Locuinței protejate Venus care s-a aflat pe masa consilierilor județeni în ultima ședință.
Proiectul „Venus – Împreună pentru o viață în siguranță!” își propune crearea și dezvoltarea unei rețele naționale inovative integrate de 42 locuințe protejate, grupuri de suport și consiliere vocațională. În cadrul acestui proiect, victimele violenței domestice au parte de ajutor din partea unor persoane calificate pentru a putea trece peste traumele obținute în urma abuzurilor. În județul Vaslui, locuința protejată Venus” va funcționa în structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui, ca și componentă funcțională fără personalitate juridică, fiind subordonată Serviciului Management de Caz pentru Persoane Adulte și Monitorizare Servicii Sociale.
De acest serviciul social „Locuință protejată Venus” vor beneficia persoane adulte, victime ale violenței domestice, cupluri, părinte/reprezentant legal – copil, persoane autonome care nu sunt diagnosticate cu boli cronice psihice sau contagioase, cu vârsta între 18 si 65 ani, victime ale violenței domestice.
Noua locuință protejată va funcționa cu o schemă de personal care cuprinde patru lucrători sociali și un psiholog (care va asigura funcționarea grupului de suport), posturi de execuție în regim contractual. „Pentru a nu modifica numărul total de posturi din structura întregii Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui, se vor desființa trei posturi de instructor ergoterapie, un post de lucrător social principal și un post de asistent social practicant din cadrul Centrului de Abilitare și Reabilitare pentru Persoana Adultă cu Dizabilități, componentă în cadrul Complexului de Servicii Comunitare pentru Adulți Huși, aflată în proces de restructurare. Impactul financiar asupra bugetului județului: deoarece nivelul cheltuielilor de personal pentru posturile desființate este unul superior nivelului cheltuielilor de personal pentru posturile nou înființate, nu conduce la un impact financiar asupra bugetului pentru anul 2023 al instituției, ci la o diminuare cu 753 lei/lună a fondului de salarii”, se arată în Referatul de aprobarea a proiectului de hotărâre privind înființarea Locuinței protejate Venus.