Jocul politic dăunează grav sănătății românilor

Din păcate pe scena politică există un război fără precedent în istoria democrației postdecembriste, război care conține toate elementele sale specifice, precum cereri de armisțiu, capitularea generalului Ciucă, lupte la baionetă etc. Aparent, pentru admiratorii de jocuri politice (printre care recunosc că mă număr și eu) acest război este o picanterie foarte consumată de amatorii de analiză politică mai mult sau mai puțin acreditați. Spun „din păcate” deoarece, ca în orice război, există şi victime colaterale în rândul „civililor” care, în cazul de față, reprezintă majoritatea populației.

După ce generalul Ciucă s-a predat în fața misiunii imposibile de a trece prin parlament un guvern minoritar format în mare majoritate din și de #echipacâștigătoare, aşteptăm cu nerăbdare să vedem pe cine desemnează Iohannis a treia oară pentru funcția de premier. Există următoarele scenarii:

1. Guvern PNL-PSD-UDMR

Premierul va fi de la PNL, dar nu va fi Cîțu. PSD va avea 9 ministere, preşedintele Camerei Deputaților, şi vice-premierul. PNL va avea 7 ministere, iar UDMR 2. Dacă aceasta formulă va fi agreată, are şanse mari să rămână în picioare până în 2024, dar vor fi următoarele pierderi electorale: următorul preşedinte al României nu va fi nici de la PSD, nici de la PNL. Formațiunea politică înființată de Orban împreună cu USR e posibil să o pună de o alianță până în 2024 și nu exclud ca de aici să vină preşedintele României.

Din acest mariaj PNL-ul va ieşi foarte şifonat, iar din 2024 se va instala în opoziție cu un scor între 5-8%.

2. PNL-USR-UDMR-Orban

Premierul va fi de la PNL, dar nu va fi Cîțu.

PNL va avea 6 ministere, USR va avea 6 ministere, UDMR 4 ministere, iar Orban 2 ministere. Spun asta deoarece matematic fără Orban nu se poate reface coaliția de guvernare PNL-USR-UDMR, fiind nevoie și de voturile parlamentarilor care i-au rămas loiali lui. În opoziție va rămâne PSD și AUR, iar în 2024 preşedintele României va fi din rândurile PSD-ului. De asemenea, guvernul va fi PSD. Această formulă este puțin probabil să obțină sorți de izbândă, iar chiar dacă va fi coagulată, nu cred că rezistă la guvernare până în 2024.

Dacă nici unul dintre aceste scenarii nu se va materializa, vom avea alegeri anticipate împotriva voinței preşedintelui Iohannis. Deocamdată nu sunt îndeplinite condițiile constituționale, deoarece Ciucă nu a ajuns până în parlament, unde să fie invalidat; tocmai de asta şi-a depus domnul Ciucă mandatul, ca să nu se creeze posibilitatea legală inițierii unui astfel de demers. Să nu credeți că inițiativa AUR care a fost anunțată astăzi este impotentă și lipsită de importanță. Amintiți-vă că prima moțiune serioasă de a da jos guvernul Cîțu a fost depusă tot de AUR în primele zile ale lunii septembrie. Acest demers va fi folosit pentru a-l determina pe Iohannis să dizolve parlamentul în cazul în care un al doilea premier desemnat nu va reuşi să strângă votul al cel puțin 234 de deputați/senatori.

Ștefan-Lucian Păduraru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.