Festivalul „Hora din străbuni” din acest an are identitate vizuală

0

Festivalul internațional „Hora din străbuni” va dura anul acesta doar trei zile, perioada 30 iulie – 1 august, spre deosebire de anii trecuți, când se desfășura pe parcursul a cinci zile. În pregătirea evenimentelor, organizatorii au organizat o competiție. Pentru a alege identitatea vizuală a Festivalului «Hora din străbuni», Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui a organizat un concurs pe două categorii de vârstă – 15-18 ani și 11-14 ani. La prima categorie, locul I a fost câștigat de Băbușanu Mara-Alexia de la Liceul „Mihail Kogălniceanu” (prof. Caliniuc Daniela) și Topor Alexandra-Andreea de Liceul „Emil Racoviță” (prof. Costin Ramona).

Concursul de identitate vizuală «Hora din străbuni» și-a desemnat câștigătorii:

Categoria de vârstă, 15-18 ani:

Locul I – Băbușanu Mara- Alexia, Liceul „Mihail Kogălniceanu”, prof. Caliniuc Daniela

Locul I – Topor Alexandra-Andreea, Liceul „Emil Racoviță”, prof. Costin Ramona

Locul al II-lea – Popliuc-Cuza Denisa Maria, Liceul „Mihail Kogălniceanu”, prof. Caliniuc Daniela

Locul al II-lea – Pruteanu Alexandra, Liceul „Mihail Kogălniceanu”, prof. Caliniuc Daniela

Locul al II-lea – Morariu Raluca, Liceul „Emil Racoviță”, prof. Costin Ramona

Locul al III-lea– Menghiță Raluca, Liceul „Anghel Rugină”, prof. Clisu Adina Georgiana

Locul al III-lea– Secueanu Elena-Beatrice, Liceul „Emil Racoviță”, prof. Costin Ramona

Mențiune – Andronic Claudia-Gabriela, , Liceul „Emil Racoviță”, prof. Costin Ramona

Mențiune – Drangoi Paula-Andreea, Liceul „Emil Racoviță”, prof. Costin Ramona

Mențiune – Șopron Diana, Liceul „Mihail Kogălniceanu”, prof. Caliniuc Daniela

Mentiune – Cozma Andreea-Alecsandra, Liceul „Mihail Kogălniceanu”, prof. Caliniuc Daniela

Categoria de vărstă, 11-14 ani:

Locul I – Popliuc-Cuza Daria, Școala Gimnazială nr. 4 „Elena Cuza”, prof. Clisu Adina Georgiana

Locul I – Cârlan Gabriel Silvian, Școala Gimnazială nr. 4 „Elena Cuza”, prof. Clisu Adina Georgiana

Locul I – Jude Anastasia, Școala Gimnazială nr. 5 „Ștefan cel Mare”, prof. Costin Ramona

Locul al II-lea – Baciu Alexandra, Școala Gimnazială nr. 2 „Dimitrie Cantemir”, prof. Irina Ureche

Locul al III-lea –Ifrim Aura, Școala Gimnazială nr. 2 „Dimitrie Cantemir”, prof. Irina Ureche

Locul al III-lea – Achiricioae Maria Alexandra, Școala Gimnazială nr. 3 „Constantin Parfene”, prof. Prelipceanu Carla Monalisa

Locul al III-lea – Ciobanu Gabriel, Școala Gimnazială nr. 2 „Dimitrie Cantemir”, prof. Irina Ureche

„Felicitări tuturor tinerilor implicați în acest proiect și cadrelor didactice pentru talent și dăruire!”, au transmis organizatorii.

„Din păcate, este foarte greu pentru trupele din afara Europei să se prezinte la Vaslui. În teorie se poate, dar practica ne pune într-o situație cu multe necunoscute. Sigur, asta nu înseamnă că peste doi ani, în 2023, nu vom reveni la formula de cinci zile, în perioada pe care noi o avem trecută în calendarul C.I.O.F.F. La această oră, avem confirmarea trupelor din Serbia, Republica Moldova, Cipru, Bulgaria și Ucraina. Ne mai dorim o trupă din Polonia sau Ungaria, însă vom vedea dacă se concretizează. Va mai veni de la Iași – Ansamblul Profesionist „Constantin Arvinte”, suntem în discuții cu alte două ansambluri, Baladele Deltei de la Tulcea și Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud – Ansamblul Păunița. Din Vaslui vor participa grupuri din Huși – Trandafir de la Moldova, Vaslui -Hora Vasluiului, Drânceni, Negrești, Oșești, Perieni, Muntenii de Sus, Târzii. Majoritatea grupurilor au reluat repetițiile după o pauză lungă, pentru că au fost sistate din martie 2020 și până în aprilie 2021, de aici și dificultatea de a găsi grupuri participante. Inclusiv grupul pe care noi îl păstorim – Hora Vasluiului – este în aceeași situație. Încercăm să oferim o mostră din ceea ce avea ansamblul, dar nu ne vine ușor, pentru că în proporție de 70% grupul a fost înnoit cu copii care vor debuta la Festivalul „Hora din străbuni”. Ne asumăm această situație, probabil nu ne putem prezenta repertorial ca în 2019, dar trebuie să începem de undeva”, a spus Lucian Onciu, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui.

„Spectacolele vor fi transmise live pe ecranele ce vor fi amplasate în Piața Civică, asa cum s-a întâmplat și la Festivalul Umorului. Dacă ni se va permite, vom organiza ateliere în Parcul Copou, cu posibilitatea vizionării și participării vasluienilor, însă, de asemenea, vor trebui să facă dovada că se încadrează în una din cele patru situații. Suntem în discuții și pentru organizarea unor spectacole la Pădureni”, a mai spus directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here