„Și TU poți salva o viață”

Centrul Judetean de Transfuzie Sanguină Bârlad organizează, pentru prima dată, în perioada 01-30 iunie 2021, cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, CAMPANIA „Și TU poți salva o viață”. Campania, derulată în colaborare cu Asociația „Îngeri pe doua roți” a clubului Bikerboyz Bârlad pe perioada unei întregi luni, are rolul de a pune capăt crizei de sânge pe care o traversează unitățile spitalicești din județ.  

„Vă invităm într-un număr cât mai mare sâ luați parte la evenimentul nostru care va fi plin de surprize plăcute oferite de sponsorii campaniei donatorilor de sânge. Centrul Județean de Transfuzie Sanguină (CJTS) Bârlad se confruntă cu o scădere considerabilă a numărului de donatori”, scriu cei de la Centru într-un apel către toți vasluienii.

„Dacă sunt donatori la prima donare, este obligatoriu ca pacienții să își facă analizele înainte să vină la noi și să nu fie diagnosticați cu vreuna din bolile Hepatita B și C, HIV/SIDA, Sifilis, ulcer, diabet zaharat insulinodependent, boli de inimă, malarie, boli de piele, etc. Aceștia trebuie să aibă între 18 și 50 de ani. Femeile trebuie să cântărească cel puțin 60 de kilograme, în vreme ce bărbații, cel puțin 65 de kilograme. Persoana trebuie să aibă puls regulat, 60-100 bătăi/minut, și tensiunea arterială sistolică cuprinsă între 100 și 180 mmHg, iar pe cea diastolică, între 60 și 100 mmHg. Alte condiții sunt: să nu fi suferit în ultimele șase luni intervenții chirurgicale, să nu urmeze tratament medicamentos (antiinflamatoare, contraceptive orale, antibiotice etc.), femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală. Este bine de știut că, în ziua de dinaintea donării, pacienții nu trebuie să consume alcool sau alimente bogate în grăsimi. De asemenea, este important să se hidrateze bine și să se odihnească. În cazul celor care lucrează și în schimbul de noapte, nu trebuie să doneze sânge în dimineața următoare”, au explicat reprezentanții CJTS Bârlad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.