Printr-un anunț, Primăria orașului Negrești, îi cheamă pe negreșteni, deținători de terenuri sau administratori de drumuri publice, căi ferate, cursuri de apă, irigații, lacuri sau bazine piscicole, să distrugă ambrozia. Ambrozia sau iarba pârloagelor este una dintre cele mai nocive plante din lume (cu răspândire rapidă și pe teritoriul României), fiind vinovată de afecțiunile alergice grave pe care le provoacă oamenilor în perioada înfloririi. Distrugerea sa de către proprietarii sau deținătorii terenurilor infestate cu această plantă este obligatorie conform Legii 62/2018.

„Proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane”, anunță Primăria orașului Negrești, care îi roagă pe negreșteni să sesizeze autorităților locale identificarea cu buruiana ambrozia printr-o adresă depusă la registratura Primăriei. Așa cum ar trebui să facă toate primăriile din județ.
„Nerespectarea prevederilor cu privire la efectuarea lucrărilor de prevenire, combatere și distrugerea buruienii ambrozia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane, de către proprietarii de terenuri se sancționeaza cu avertisment”, se spune în același anunț.
Ambrozia sau iarba pârloagelor este considerată una dintre cele mai nocive plante din lume (cu răspândire rapidă și pe teritoriul României), fiind vinovată de afecțiunile alergice grave pe care le provoacă oamenilor în perioada înfloririi (rinită alergică, conjunctivită alergică, astm bronșic) dată fiind cantitatea mare de polen produsă de plantă, dimensiunea, respectiv structura grăunciorilor de polen.
Distrugerea acestei buruieni de către proprietarii sau deținătorii terenurilor infestate cu această plantă este obligatorie conform Legii 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.
Ambrozia crește, în general pe marginea drumurilor și căilor ferate, lângă cursurile de apă, pe terenuri agricole lipsite de vegetație sau prost întreținute, în apropierea șantierelor. Crește de asemenea, pe pajiști și în toate culturile agricole, mai puțin în cele cu densitate mare. Cel mai des apare în culturile de floarea soarelui, soia, porumb, sfeclă, cartof, deoarece specificul acestor culturi nu face posibilă combaterea totală a acestei buruieni.
Distrugerea buruienii se face obligatoriu înainte de perioada de înflorire, în funcție de caracteristica zonei sau a terenului, suprafața îmburuienată, stadiul culturii infestate, gradul de dezvoltare și densitate a plantelor de ambrozia, prin:
- lucrări de pregătire a terenului și de întreținere a culturii: grăpat, lucrarea cu combinatorul, prășit manual sau mecanic;
- cosit manual sau mecanic (ori de câte ori este nevoie);
- erbicidarea totală pe terenuri necultivate, margini de drumuri, de preferat înaintea înfloririi.
- smulgerea manuală a plantelor, dacă densitatea buruienilor este redusă.