Biblioteca Județeană: Creatori de frumos. Pictori români celebri

„Dorind să aducem un omagiu celor care au pus lumea în culoare, am realizat o expoziție fotodocumentară de pictură cu lucrări ale celor mai importanți pictori români – care au dus arta frumoasă pe culmi noi de expresie și tehnică artistică.

Influențați de diferite curente artistice, pictorii români nu au renunțat niciodată la subiectele autentice din țara noastră, pe care le-au zugrăvit într-un mod admirabil. Lucrările lor ilustrează teme reprezentative pentru pictura românească, fiecare pictor punându-și amprenta asupra modului de interpretare și a limbajului artistic.

Amintesc doar câteva dintre numele de referință:

Gheorghe Tattărescu, un pionier al neoclasicismului în pictura românească, considerat cel mai mare pictor religios al timpului său, urmat de Theodor Aman – primul artist modern pentru istoria plasticii românești și întemeietor al primelor școli de arte frumoase la Iași și București.

Dovedind o afinitate specială pentru peisaj – Nicolae Grigorescu, primul dintre fondatorii picturii române moderne care și-a găsit inspirația în arta populară, a abordat o largă diversitate de teme ale genului încadrându-se în stilul picturii neoclasice, dar și Ion Andreescu, unul dintre reprezentanții impresionismului românesc, a fost un admirabil peisagist al sec. al XIX-lea.

tefan Luchian – supranumit poetul plastic al florilor pentru lirismul care îl degajă opera sa, a adaptat noutățile în tehnică și stil la spațiul spiritual național, iar Gheorghe Petrașcu, fondatorul unui curent artistic caracterizat printr-un colorit grav, și-a demonstrat cel mai bine anticonformismul în peisajele venețiene.

Unuia dintre cei mai prestigioși artiști moderni – Theodor Pallady, a cărui pictură nu este bogată în teme, dar care și-a păstrat întreagă ambiția de a fi un artist „din toate timpurile”, îi urmează un nume cu ecouri în pictura românească de secol trecut – Camil Ressu, care a imprimat un caracter și un stil important în arta contemporană.

Corneliu Baba este cunoscut mai ales pentru portretele sale, dar și pentru alte tipuri de tablouri și ilustrații de cărți, precum și Nicolae Tonitza, considerat liderul generației sale de artiști, consacrat în pictură ca un remarcabil creator de portrete – ochii copiilor pictați de el privindu-ne astăzi cu o nostalgică inocență.

Expoziția oferă acces într-o lume în care culoarea a constituit caracteristica fundamentală a picturii românești, care ne bucură și ne încălzește sufletul.

Vă invităm să vă delectați privirea într-o călătorie în imagini, o frumoasă lume a culorilor și a sensibilității.”

(Luciana Macovei, bibliotecară, Sala de lectură și periodice).

Biblioteca Judeţeană „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.