Mărțișorul a fost înscris în UNESCO, în 2017, ca element al patrimoniului mondial imaterial, asociat zilei de 1 martie, răspândit pe tot teritoriul României și în sud-estul Europei (Bulgaria, Macedonia și Republica Moldova). Iniţial, şnurul împletit din două fire, negru și alb sau roşu şi alb, era confecţionat și purtat de femei.
Astăzi, mărțișorul este dăruit de bunici și părinţi copiilor pentru a fi sănătoşi, de flăcăi fetelor pentru a fi frumoase şi drăgăstoase, de bărbaţi femeilor, de copii mamelor, bunicilor, rudelor etc. De asemenea, în unele zone din Moldova şi Transilvania mărțișorul este dăruit şi bărbaţilor. Mărţişorul tradițional (Marţul, Mărţugul, Mărţiguşul) este o amuletă alcătuită dintr-un bănuţ de argint agățat de un șnur ale cărui culori simbolizează renașterea naturii: albul – puritatea începutului, roşul – vitalitatea (sănătate, frumuseţe sau iubire), dar şi biruința soarelui asupra frigului, a primăverii asupra iernii.
Mărțișorul se poartă la mâna stângă sau în piept, în cursul lunii martie, după care se leagă de ramura înmugurită a unui pom roditor, deoarece are o funcţie magică, protectoare, care marchează începutul primăverii.
Mărţişorul se mai prindea în coarnele animalelor sau la poarta ori ușa casei și grajdiului, pentru a asigura sănătatea pentru tot anul.
Vă așteptăm cu drag la evenimentul nostru, desfășurat în perioada 26-28 februarie 2021, în Centrul Civic Vaslui.
Atelierele de confecționat mărțișoare pentru copiii de clasele primare se vor desfășura online anul acesta, cu sprijinul meșterilor populari prezenți la târg.
Centrul Culturii Tradiționale Vaslui