Inspectoratul de Stat în Construcții Vaslui răsuflă ușurat: șefii regionali sunt pe făraș!

„Fără șefi regionali = economie la buget”, a spus, zilele trecute, Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, anunțând astfel una din primele reforme în madatul guvernului Cîțu. Săptămâna viitoare va fi pus în dezbatere publică un proiect de act normativ prin care se dorește eficientizarea și reducerea costurilor salariale în Inspectoratul de Stat în Construcții care prevede desființarea structurilor regionale. Decizia a fost luată pe baza unei analize realizată de funcționarii Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, care arată că există o suprapunere evidentă a atribuțiilor la nivel central, regional și județean, iar costurile totale ale Inspectoratului în 2020 se cifrează la suma de 21,3 milioane lei, bani care au mers pe salarii, chirii, autoturisme, combustibil și facturi la utilități.

„19 atribuții ale inspectorilor șefi regionali se regăsesc și în atribuțiile inspectorilor șefi județeni, iar 29 de atribuții ale inspectoratelor șefilor de serviciu  regionali se regăsesc și la nivel județean ale acelorași posturi. Totodată, registraturile acestor niveluri deservesc același scop. Întreaga structură arată o dublare a sarcinilor și o ineficiență a costurilor. Din aceste considerente este necesară o reformă instituțională privind eliminarea nivelului intermediar, și păstrarea, pe lângă organismul central, a nivelului care este cel mai aproape de cetățean, cel județean”, a declarat Cseke Attila într-un comunicat de presă postat pe site-ul ministerului.

Astfel, ISC are, la nivel național, 1.016 posturi, din care 770 sunt ocupate în prezent. 160 dintre aceste posturi sunt la nivelul intermediar, din care 124 sunt ocupate. Analiză a mai scos la iveală că ISC avea, la finele anului 2020 un număr total de 397 inspectori, dintre care doar 14 la nivelul regional. În aceste condiții, activitatea de control a fost desfășurată în cea mai mare parte la nivel județean.

„Pe lângă suprapunerea evidentă a sarcinilor de îndeplinit, ISC arată o ineficiență clară în organizare, blocaje instituționale în ambele direcții ierarhice determinate de organizarea și funcționarea greșită”, a apreciat ministrul.

La Bacău „se construiește” în familie

Inspectoratul Regional Nord-Est, care are în subordine inspectoratele județene de construcții din zona Moldovei,  este coordonat de la Bacău de către familia Enache: ea șefă, el subaltern.

Valeria Enache este inspectorul-șef regional, iar soțul, Gabriel Enache, este inspector în construcții și inginer la SC Expert-Construct SRL Bacău, așa cum reiese din ultima declarația de avere a soției.

Valeria Enache este secondată de Ioana Anca Cătuneanu pe postul de „șef-serviciu”.

Soțul acesteia, Marian Cătuneanu, este administrator la SC Prodomus SRL Bacău, firmă care are ca profil de activitate proiectarea de construcții civile, industriale și agrozootehnice.

La Vaslui avem un „cam pion” pesedist pus de guvernul Orban

Despre șeful de la Vaslui, Gelu Paraschiv, se poate spune că stă efectiv pe roze. Soția lui este deputată PSD de Prahova, Rodica Paraschiv, care acum este la cel de-al doilea mandat.

În martie 2020, Gelu Paraschiv a fost numit prin detașare de la ISC Prahova, după episodul bahic al lui Corneliu Alexa, fostul șef al ISC Vaslui. Gelu Paraschiv a reușit performanța de a trece prin două guverne liberale – Orban 1 și Orban 2, și, iată că este încă șef și în guvernul Câțu.

Se va vedea dacă va rezista și valului numirilor la deconcentrate, care se anunță în această primăvară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.