Caz de pestă porcină confirmat la Negrești

Confirmare caz PPA la porcii mistreți din Fondul de vânătoare 2 Negrești și suspiciune PPA la porcii mistreți din Fondul de vânătoare 13 Solești.

În data de 04.02.2021 a fost confirmat un nou caz de pestă porcină africană la un mistreț de pe Fondul de vânătoare numărul 2 Negrești. Carcasa provenită de la mistrețul bolnav a fost confiscată și incinerată.

Pe data de 02.02.2021 au fost depistate două cadavre de mistreți în zona localității Văleni de pe Fondul de vânătoare 13 Solești aparținând de AJVPS VASLUI.
S-au recoltat de la fiecare cadavru probe de os lung (membru anterior) și au fost afluite la Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui cu cererea de analiză nr. 494/ 02.02.2021 în vederea supravegherii PPA și PPC.
Cele două cadavre de mistreț au fost îngropate și s-a efectuat dezinfecția perimetrului unde au fost descoperite. Conform buletinului de analiză emis de Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași cele două cadavre de mistreți au avut rezultat pozitiv pentru pesta porcină africană.

La solicitarea DSVSA Vaslui, Instituția Prefectului – județul Vaslui a convocat în data de 05.02.2021, Centrul Local de Combatere al Bolilor (CLCB) la nivelul județului Vaslui, care a aprobat Planul de măsuri în cazul confirmării/ suspiciunii de pestă porcină africană la mistreț.

Având în vedere evoluţia alarmantă a virusului pestei porcine africane pe teritoriul judeţului Vaslui, DSVSA Vaslui împreună cu Instituţia Prefectului – județul Vaslui face un apel către primari, consiliile locale şi către cetăţeni să trateze cu maximă responsabilitate acţiunile care ţin de prevenirea răspândirii virusului şi recomandă să respecte cu stricteţe toate acţiunile impuse de autorităţile competente. Orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgenţă medicului veterinar sau autorităţilor publice locale.

Numărul de telefon al „Call Center”-ului ANSVSA este: 0800.826.787, adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro, iar la D.S.V.S.A. Vaslui unde este organizat serviciu de permanență numărul de telefon este 0235.421.121, fax 0235 421.278, e-mail: office-vaslui@ansvsa.ro şi poate fi apelat de către cetăţeni, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

Această decizie a fost luată pentru a facilita cetăţenilor fie accesul la informaţii, fie pentru a sesiza nereguli din domeniul siguranţei
alimentelor. Un alt motiv pentru organizarea serviciului este cel reprezentat de alerta privind creşterea nivelului de risc pentru pesta
porcină africană.

Cancelaria Prefectului Vaslui,
05.02.2021

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.