Comisia „Aquatransgosgaz”, copilul teribil al Consiliului Local Vaslui

Nevrotismele din ședințele Consiliului Local (CL) Vaslui tind să fie chiar amuzante, deși în spatele lor se ascut cuțite lungi spre foarte lungi în veșnica noapte politică a orășelului nostru vesel. Un fel de stand up (recunoscut chiar în cadrul ședinței) cu consilieri locali pe sistem videoconferință. Totul e și mai amuzant la aceste ședințe, dacă asculți ce zic unii, uitându-te ce fac alții. Spre exemplu, am muri de curiozitate să știm de ce s-a enervat primarul în primele minute ale ședinței și chiar a aruncat cu hârtiile de pe masă, bălăbânindu-și brațele în aer. Nu l-am văzut niciodată atât de nervos. Sau ce glume își pasau unul altuia, cu gura până la urechi, consilierii locali Alexandru Barbu și Leonard Negruți aflați unul lângă altul la sediul PSD, parcă așteptând rezultatul alegerilor.

Joi, în contrapartidă cu suspendarea viceprimarilor de dreapta, Lucian Braniște și Cătălin Mândru, grupul consilierilor PNL-USR PLUS a inițiat un proiect de hotărâre pentru înființarea unei comisii de analiză și verificare a activității societăților la care Consiliul Local este acționar: Transurb, Goscom , Aquavas, Gaz Est. Din ea vor face parte doi consilieri PSD (Alexandru Barbu și Leonard Negruți), doi liberali (Mitică Jora și Valentin Dragomir) și un consilier USR PLUS(Dragoș Chirica). „Am zis  să nu facem o comisie pentru o singură societate, ci pentru toate. Se culeg date de la acele instituții și se analizează timp de 30 de zile și se vine în fața CL Vaslui cu niște repere. Nu tăiem capul la nimeni! Nu facem o comisie de anchetă, ci o comisie care să prezinte situația societăților din ultimii patru ani. Se poate face o comisie din consilieri, care sunt oameni politici. Sunt consilieri pentru prima dată aleși, va veni bugetul acestor societăți și alte documente, iar această comisie va face o analiză și va face o informare privind activitatea societăților”, a explicat Valentin Dragomir.

Au zis bine cei de la PNL și USR PLUS, iar ideea înființării unei comisii care să îndeplinească rolul câinelui de pază mai ales la societățile cu probleme, adică SC Aquavas (cu pierderi imense la rețeaua de apă regăsite paușal în facturile noastre de plată!) și SC Transurb (cu grave probleme salariale și repetatele finanțări de la CL pentru redresare și modernizare, care totuși nu dau rezultate!). De asemenea, prin înființarea acestei comisii, partidele de dreapta din CL Vaslui arată că pot pune și ele probleme stângii, chiar în bucătăria ei. Pentru că acolo au fost până acum aceste societăți la care CL este acționar majoritar. Nimeni nu și-a prea băgat nasul prin hârtiile lor, acestea având parte, o dată pe an, de un audit intern al Primăriei Vaslui (acesta, practic, nu contează, să fim serioși) și cel al Curții de Conturi (unde încurcate sunt căile guvernărilor…).  

Codul Administrativ și deziluziile naivității de dreapta

Nu au zis bine consilierii liberali când i-a luat gura pe dinainte cum că Vasluiul va avea viceprimari atunci când Codul Administrativ va fi modificat. Culcatul acesta pe-o ureche putea fi făcut în particular, dar nu în public. Deja copy/paste-ul din presa vasluiană a funcționat magistral cu știrea asta, unii luând același text unul de la celălalt deoarece „combătea bine PNL și USR PLUS”. Nu, Vasluiul va avea curând viceprimari de dreapta, pentru că circul acesta trebuie să înceteze.

Întorcându-ne la glumele pe seama comisiei spuse în cadrul ședinței, ne-a plăcut aia cu aerul din birouri a lui Leonard Negruți: „Sunt comisarul Moldovan, am venit să vă investighez, să mă uit dacă aerul din birou e bun! Nimeni nu v-a oprit și nu vă oprește să aveți acces la datele din societățile din subordinea CL. Apoi, la final de an, se prezintă o informare, au fost auditate de atâtea ori, își prezintă bugetele în fața CL”. Comisia nu va investiga aerul din birouri, ba chiar suntem siguri că vor fi rezultate, iar cei de la societăți vor munci mai cu grijă pe viitor.

O variantă: Consilierul ALDE Sorin Radu propune audit extern

Cu cap a vorbit consilierul local ALDE, Sorin Radu, care a propus înființarea unui audit extern la aceste societăți. Acesta are și nu are dreptate: o comisie politică nu va fi niciodată obiectivă, dar nici nu poți lăsa aceste societăți ca până acum, pentru că se văd rezultatele – nemulțumirea față de ele a populației este în creștere. „O comisie politică nu va fi niciodată obiectivă. Sau, hai să nu spunem niciodată, dar va fi cu greu obiectivă. Dacă vrem să cunoaștem adevărul financiar, contabil, managerial, cel mai potrivit ar fi să prevedem niște bani în bugetul local pentru auditori independenți, un audit foarte clar al tuturor societăților comerciale din subordinea Consiliului Local. Pentru că mi-e greu să cred că o comisie poate să le analizeze pe toate într-o perioadă de 30 zile și să scoată la iveală tot ce trebuie să cunoaștem. Mai mult de atât, acum o lună de zile, în Comisia Învățământ am făcut o propunere. Am zis atunci că ar trebui să facem o comisie a CL care să medieze conflictul de muncă de la Transurb, care nici acum nu e rezolvat. Toată lumea a spus atunci că iar facem comisii? Iată, acum facem comisii. Nu sunt împotriva comisiei, să fim foarte bine înțeleși. Nu sunt împotriva aflării adevărului. Am fost un critic al managementului de la Transurb de-a lungul celor două mandate și niciodată nu am avut accesul pe care ar fi trebuit să avem ca și consilieri locali. Vă rog, faceți comisia, dar nu o transformați într-una politică cu adevărat. Faceți o comisie obiectivă, care să poată aduce Consiliului Local informații relevante despre activitatea societăților la care suntem acționari”, a spus consilierul Sorin Radu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.