Prea de tot, prea „ca la Vaslui”

Să fi fost tocmai efectul berii în cauză?… În municipiul Vaslui, chiar în centrul orașului, în fața Primăriei se găsește așa ceva: un panou publicitar montat pe dos. Încât te întrebi: cum pot vasluienii să-și facă asemenea lucruri?!

Pentru că, apropo de reputația proastă a Vasluiului și a numelui de vasluian, temă la care suntem mereu nevoiți să revenim, un român din afara județului, după ce va trece prin municipiu reședință de județ, va rămâne cu o puternică impresia: nu va lăuda curățenia, cu adevărat deosebită, a orașului, nu va aprecia în fața altora frumusețea Parcului Copou sau a altor zone, nu va observa lipsa câinilor vagabonzi, ci va spune sec: „Numai la Vaslui am putut vedea așa ceva: un panou publicitar pe dos”.

Va vedea și va remarca acel călător străin prin oraș oamenii liniștiți și cumsecade, la fel de civilizați ca în oricare oraș al țării? Nu, el va rămâne cu o singură impresie despre ei: vasluienii sunt acei oameni care în centrul orașului lor pot avea un panou pe dos. Amuzant, exact ca în acele glume proaste care se fac despre Vaslui și vasluieni…

Să nu ne întrebăm de ce. Pentru că așa funcționează mintea noastră, a oamenilor, mai degrabă sesizăm și memorăm lucrurile negative, iar un asemenea „accident” are darul de a minimaliza și a acoperi toate celelalte lucruri pozitive pe care respectivul le-ar fi descoperit în orașul Vaslui. Curățenie mai vezi, ca și locuri frumoase …dar un panou publicitar pe dos …mai rar!

Când am văzut această imagine mergeam pe stradă împreună cu o colegă ziaristă și am spus: „Nu știu, zău!, dar câteodată… Sunt unul dintre cei care am tot încercat să apăr imaginea Vasluiului, pentru că mi s-a părut extrem de nedrept felul în care este batjocorit, plecând de la niște lucruri și întâmplări excepționale. Dar câteodată, zău! …Câteodată devine imposibil”. Devine imposibil când ne batjocorim singuri. De exemplu lăsând în centrul orașului, chiar în fața Primăriei celui mai important oraș din județ un panou publicitar montat pe dos, ca într-un film cu proști. Iar a mea colegă a subliniat evidența: „Ești acuzat că denigrezi Vasluiul când prezinți faptele”. Exact ca acum. Și vorbim despre un panou publicitar, adică un obiect care, prin însăși natura sa, este destinat să fie remarcat…

Acum vor putea scrie, cei pe care vasluienii îi tot acuză pentru nesfârșitele calomnii și glume proaste: „Vasluienii, bețivii de la Vaslui, alcooliștii țării, au în mijlocul orașului un panou cu dosul în sus” sau „Ca la Vaslui”. …Nimic mai firesc, nu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.