Ministrul Muncii trimite Inspecția Socială în control la primăriile vasluiene

Într-o postare făcută ieri pe rețelele de socializare, după o vizită în municipiul Sibiu, Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că se vor relua controalele la anchetele sociale din primării, solicitând inspectorilor Agențiilor Județene pentru Plăți și Inspecție Socială să se asigure că datele sunt corecte.

„Am cerut colegilor din Agenţie, celor din Inspecţia Socială, reluarea verificărilor anchetelor sociale ale primăriilor. Sunt doi ani de zile de când astfel de controale nu au mai avut loc. Am un deosebit respect pentru munca funcţionarilor din asistenţă socială a primăriilor, ştiu că uneori lipsa personalului le îngreunează situaţia, însă cred că Inspecţia Socială trebuie să se asigure că datele sunt cele corecte. De altfel, la nivel de guvernare, i-am asigurat pe români că cei care pur şi simplu nu vor să muncească nu o să mai fie duşi în spate de oamenii harnici”, a precizat ministrul.

În acest sens, este de așteptat ca Ministerul Muncii să supervizeze de acum încolo acordarea ajutoarelor sociale, iar unii primari care au fost „darnici” cu persoanele respective, să fie luați la întrebări.

Alte deconcentrate din județul Vaslui, cum ar fi Casa de Pensii și Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, Inspectoratul Teritorial de Muncă, sunt și ele vizate în ceea ce ministrul Raluca Turcan numește „moment de reașezare a principiilor”. Conducerile acestor instituții vor trebui să demonstreze o mai mare implicare, pentru ca „românii să simtă implicarea lor și că mă aștept să fie pro-activi, să vină în întâmpinarea problemelor cu soluții gândite la nivelul a ceea ce am (și au!) pretenția că sunt: profesioniști ai domeniilor de care răspund”, a precizat Raluca Turcan. Aceste instituții vor trebuie să vină regulat cu propuneri scrise de îmbunătățire a activității, pentru că reașezarea activităților dorită vizează în special asistența socială și pensile.

„Le-am comunicat colegilor de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă preocuparea mea în legătură cu rata șomajului. Știu că cifrele la Sibiu nu arată rău în raport cu situația în care ne aflăm. Măsurile luate de Guvernul României au contribuit la păstrarea ratei șomajului în niște parametri normali. Vreau, însă, ca rolul agenției în ocuparea forței de muncă să capete alt ritm și efecte mai categorice. Am solicitat reprezentanților Casei Județene de Pensii o simulare care să arate, în cazul județului Sibiu, cât timp este necesar pentru a actualiza și apoi recalcula pensiile. Suntem, așa cum spuneam, într-un moment de reașezare a principiilor și vreau să știu cum putem proiecta în timp acest demers. Contributivitatea este elementul esențial pentru mine și colegii mei din Guvern și asta am întărit din nou, astăzi, la Sibiu. Am insistat în întâlnirea de astăzi și asupra unei condiții de colaborare cu mine, ca ministru, valabilă în special pentru instituțiile de control, dar nu numai: INTEGRITATE. Am solicitat conducerii Inspectoratului Teritorial de Muncă să fie intransigentă cu abaterile salariaților săi de la normele de integritate. Nu voi permite ca activitățile funcționarilor onești să fie puse la îndoială de posibile fapte ale unora care-și înțeleg greșit rolul. ITM are răspunderi majore și nu se poate achita de ele decât cu maximă corectitudine.”, a mai spus Raluca Turcan. Deci este de așteptat ca „modelul” de la Sibiu, să fie implementat destul de curând în toate județele țării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.