Consiliul Local Jurrasic Park de Vaslui

Poate nu știați, dar, la începuturi, Vasluiul a depins de mâlul cretacicului, mai exact, cele trei terase pe care este așezat micul nostru oraș vesel sunt mâlul vechii albii a ditamai fluviului Vaslui cu afluentul său, Vasluiețul. Până să ajungă apa aia mică, chioară și murdară, adevărate vâltori ale fluviului au adus aici aluviuni cu duiumul, formînd solul pe care noi așteptăm acum, cuminți, alegerile de pe 6 decembrie. 

Astăzi, fenomenul de formare a luat o întorsătură radicală – culmea, tot pe bază de mâl -, dar este vorba de un altfel de noroi: cel politic. Ieri, la ședința de Consiliu Local am avut parte din plin de el, dar mai ales de politicieni născuți în Jurasic, cu colți, creste și platoșe cornoase.

Pentru că nimeni din Consiliul Local sau Primăria Vaslui nu a știut pe 10 noiembrie legea, a fost convocată o a doua ședință pentru alegerea viceprimarilor și a comisiilor de specialitate. De data aceasta s-a respectat legea: în comisii se va juca după schema 4 (PSD), 3(PNL), 2 (USR PLUS), iar Comisia pentru Cultură, Sport și Sănătate îl va primi pe Sorin Radu, singurul consilierul local ALDE. Ce nu s-a respectat este legea morală, grupul PSD fiind decis să blocheze cu orice preț alegerea viceprimarilor Cătălin Mândru(USR PLUS) și Lucian Braniște(PNL).

Covidați cu gura mare viseză la invalidare

Acum, dacă și Covidul a fost de partea celor de la PSD nu putem ști, dar totul s-a brodit perfect la social-democrați. Autoizolați sau bolnavi, nici asta nu putem ști clar. Cert este că, ieri, cinci consilieri locali PSD, adică Alexandru Barbu, Cezar Bahrim, Alexandru Andrei, Luminița Vîrlan și Leonard Negruți au ales, de la domiciliu, varianta online a ședinței. Numai bolnavi n-au fost: ne-au spart urechile trei ore cât am stat acolo!… Alexandru Barbu vocifera ca un pitbull care a băut redbull, Luminița Vîrlan (cu „î” din „i”, cum îi place să precizeze de fiecare dată) parcă se întorsese de la bătut covoare și, asudată, tocmai pusese de-o tocăniță. Leonard Negruți era atât de aproape de ecran – să prindă tot, cum ar veni -, că nu am cum să nu visez nasul ăstuia încă vreo două nopți. „Domnule președinte, dacă este nevoie, în cinci minute mă sui în mașină și vin și mă așez lângă domnul Lucian Braniște”, a zis, la un moment dat, consiliera Vîrlan. Glumă macabră, care arată, până la urmă, cât de fără scrupule sunt cei de la PSD. Deci bolnavi rău. 

Portavocea social-democraților a fost Ioan Mancaș, venit la ședință cu un tricou pe care scria „Fără penali în funcții publice”. Probabil, credem noi, se referea la Liviu Dragnea, pentru că nu ne-am dat seama exact unde bătea…

La început a fost mare tam-tam despre cum cei de acasă nu aud nimic, deși cei din sală  îi auzeau lui Alexandru Barbu cum i se desfac firele alea de păr unse cu gel. Apoi s-a trecut pe votul efectiv al viceprimarilor. Secretarul primăriei, Eduard Lăcătușu, a propus votul electronic, acceptat de cei de la PSD, pentru că, astfel, colegii lor de acasă și-ar fi exercitat dreptul de vot. A fost refuzat de PNL și USR, pentru că legea spune că votarea viceprimarilor trebuie să fie individuală, prin vot secret, știind că orice altă formă de vot ar fi invalidată de Prefectura Vaslui. De fapt, grupul partidelor de dreapta a ales răul cel mai mic, sperând că viceprimarii vor fi astfel validați.

Totul s-a rezumat la asta: ori să voteze toți și să fie respins din prima la Prefectură, ori numai o parte din consilieri, adică cei prezenți în sală, și să se respecte procedura de vot. În final, grupul social-democrat nu a participat la vot, iar viceprimarii au fost aleși cu o majoritate de 12 voturi de către grupul partidelor de dreapta. Zilele viitoare vor fi hotărâtoare pentru municipalitate în ce privește alegerea viceprimarilor, toată lumea așteptând cu sufletul la gură avizul Prefecturii Vaslui. „Dar ce e atâta  grabă?”, cum au spus toată ședința cei de la PSD. Este doar campanie electorală, nu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.