E mai liniște așa, domnilor consilieri județeni, dar nu trece mai repede

Scandalul de ieri de la Consiliul Județean Vaslui provocat de consilierii PNL pe tema alegerii celor doi vicepreședinți, terminat cu părăsirea sălii de către reprezentanții dreptei, nu este un semnal politic bun pentru nimeni din forul de administrație județean.

În primul rând nu este bun chiar pentru pesediști, care vor fi percepuți de către populație ca adevărați zbiri care aduc în plenul ședinței proiecte fantasmagorice și ticăloase cu care încearcă să-și păcălească adversarii politici. Acel „Trece mai repede”, aruncat de consilierul județean PSD, Eduard Popică, la plecare din sală a liberalilor, dă dovadă de maniere politice grosolane și mai ales trufie. Social-democrații trebuie să poată să țină în sală adeversarii politici și să-i măcelărească acolo, dacă cu adevărat știu să facă politică, să arate că sunt cu adevărat ”parteneri de dialog”.

Apoi, nu este bine pentru liberali. Înțelegem că vine campania electorală și politica trebuie să fie vocală, activă, dar ceea ce fac liberali nu este de azi, de ieri. Este un lucru mai vechi, care tinde să le anuleze chiar lupta politică. Dacă tot au de gând să se împotrivească în acest mod social-democraților, ar putea foarte lejer să rămână acasă, să nu se mai prezinte la ședințe, pentru că oricum e degeaba și vor pleca după jumătate de oră (cam asta este în medie timpul de prezență în sala de ședințe a liberalilor). Mai mult decât oricând, PNL trebuie să-și schimbe tactica politică, să rămâna în sală, să lupte până în ultimul minut al ședinței și să încerce cu argumente, să demonteze „ticăloșiile” PSD-ului. Și să se tempereze. La propriu. Probabil vocea baritonală, lată, de moldovean de pe vârful dealului, a lui Liviu Iacob, ar face să fete și pe cea mai îndărătnică vacă din județ.

Nu este bine nici pentru USR PLUS, care nu trebuie să devină satelitul liberalilor în Consiliul Județean Vaslui. USR PLUS trebuie să fie un partener loial, dar cu viziuni politice diferite, proiecte diferite și care trebuie să arate un mod diferit de a face politică – mai așezat, mai cu cap. Consilierii useriști trebuie să demonstreze populației că aduc schimbarea în administrația publică, chiar prin modul de comportare față de adversarii politici. Protocolul dintre PNL și USR PLUS nu trebuie să devină o dezastruoasa colaborare. Onoarea fudulă să nu bată profesionalismul, spiritul civic, datoria fata de comunitate.

Nu este bine nici pentru Pro România Social-Liberală, noul partid care se profilează la orizonturi. Aici sunt două probleme care ar trebui clarificate. Prima este așa-zisa delăsare politică, combinată cu o nefericită confuzie privind numărul voturilor în sprijinul său, a lui Emil Dorin, actualul președinte Pro România, care, spun unii, ar fi avut undă verde și susținere de la Victor Ponta pentru se a impune ca al doilea vicepreședinte (alături de Dan Marian, de la ALDE) și, chipurile, a fost păcălit. Este o informație la limita fake news-ul. Da, teoretic, Pro România și ALDE ar fi putut lupta pentru ambele posturi de vicepreședinți, dar fără un real succes. Noul partid care se va cimenta după alegeri va fi un partener al PSD-ului dacă va intra la guvernare, și, în această perspectivă, Dumitru Buzatu cu siguranță și-a impus la București, printr-un simplu telefon, un post de vicepreședinte pentru Ciprian Trifan. Deci, orice lupta politică  la acest capitol era un nonsens, iar Emil Dorin (și nu suntem fani deloc al acestui personaj politic) a făcut poate cel mai bun joc politic din cariera lui: a ales liniștea dintre PRO România, ALDE și PSD, fără disensiuni și pretenții aiuristice. Cu toate acestea, nu este bun pentru Pro România și ALDE modul imediat de raliere al consilierilor județeni la politica PSD.

Și aici vine a doua problemă importantă, și anume jocul politic subtil pe care trebuie să-l facă Dan Marian ajuns vicepreședinte. Fără să ne învîrtim pe după deget, trebuie spus că în Consilul Județean Vaslui Ciprian Trifan va fi șef pe parte tehnică, adică orice ban pentru drumuri, poduri, proiecte și alte investiții va trece prin pixul său, iar Dan Marian va conduce activitățile social-culturale ale instituției, adică vax albina – festivaluri, broșuri despre datini și obiceiuri, relația cu ONG-urile și alte alea ușurele, neavând un control activ al fondurilor reale ale instituției și, mult mai important, contactul permanent cu primarii din județ. Ce a câștigat cu adevărat Dan Marian este timpul pentru a-și consolida și mări organizația județeană a noului partid și o poziție apropiată de Dumitru Buzatu, de unde poate începe o subtilă luptă politică, care să ducă la erodarea imaginii PSD și la câștigarea alegerilor în 2024 pentru că, să fim serioși, asta vrea Dan Marian – să câștige viitoarele alegeri. Pentru aceasta nu trebuie să devină țuțerul lui Dumitru Buzatu. De aceea, „e mai bine așa” spus de acesta la părăsirea ședinței de către liberali, nu e prea potrivit pentru Dan Marian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.