
O să spuneți că am ajuns să le plângem de milă celor de la Protecția Consumatorilor. Noi n-am vrea, că știm cum merg (câteodată) lucrurile: găinăriile societăților comerciale trec prin cloaca comisarilor. De asta se lasă destul de des cu, spre exemplu, ouă alterate pe care le poți cumpăra de prin supermarketurile vasluiene.
În urmă cu două zile a fost publicat raportul ultimului audit efectuat de către Curtea de Conturi a României la Comisariatele Județene pentru Protecția Consumatorilor, care ajunge la concluzia că salarizarea inferioară a comisarilor din aceste unități față de alți funcționari cu atribuții de control, duce la controale formale și creșterea riscului de corupție. „Auditorii au constat că salarizarea comisarilor este net inferioară personalului altor instituții cu sarcini similare, precum Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și petru Siguranța Alimentelor sau Agenția națională de Administrare Fiscală. Aceasta nu este corelată cu presiunile și riscurile aferente activității, precum și cu importanța acestui domeniu în protejarea intereselor consumatorilor. Implicațiile neasigurării unui nivel de salarizare corespunzător mult multiple de la creearea premiselor unor controale formale, până la creșterea riscului de corupție, în condițiile în care nu există o colerație între retribuții și complexitatea atribuțiilor care trebuie îndeplinite de către comisari”, se arată în raportul auditului.
Deținem recordul la amenzi, dar nu comunicăm bine cu ANAF-ul
Cei de la Curtea de Conturi au mai constat, și asta e foarte important, că nu există o bună colaborare cu Fiscul. Adică ce amendează cei de la Protecția Consumatorului, se încasează numai în procent de 20% de către colegii lor. O chestie bună, totuși, e că se spune că zona noastră deține recordul la amenzi. „În acest context, se concluzionează faptul că la nivelul celor două instituții responsabile pe circuitul aplicare amenzi – încasare, respectiv ANPC și ANAF, nu a existat o monitorizare a gradului de încasare. În absența colaborării dintre cele două instituții pe această temă, conducerea comisariatelor ANPC nu deține o evidență clară a acestui indicator relevant în ceea ce privește sumele care se fac venit la bugetul de stat. Pe comisariate regionale, cel mai mare număr de amenzi în perioada analizată s-a înregistrat în Regiunea Nord-Est (19.000 de amenzi), iar cel mai mic în București-Ilfov”, se precizează în raportul de audit.