Procesul electoral se desfășoară în condiții normale şi nu au fost semnalate probleme deosebite

Pe raza județului Vaslui, procesul electoral se desfășoară în condiții normale şi nu au fost semnalate probleme deosebite, forțele Ministerului Afacerilor Interne fiind desfășurate în teren pentru asigurarea ordinii şi siguranţei publice şi derularea în condiţii optime a procesului electoral.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, alături de reprezentanții celorlalte structuri teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne (Inspectoratul Județean de Jandarmi Vaslui, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al Județului Vaslui, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Vaslui, precum și alte structuri M.A.I.), asigură ordinea publică pe raza întregului judeţ, mai ales în zona celor 542 de secţii de votare.

De asemenea, sunt în derulare activităţile de soluţionare a cererilor de însoţire a urnelor mobile atât în mediul urban cât şi rural, în condiţii de respectare a normelor sanitare în vigoare.

În scopul derulării unui proces de vot în deplină legalitate a fost instituită o zonă specială de siguranță şi trei zone de risc, zone în care forţele M.A.I. au fost suplimentate. 

Menţionăm că pe drumurile publice din judeţul nostru sunt organizate filtre ale poliţiştilor rutieri şi de la ordine publică, în vederea prevenirii turismului electoral.

Până la ora 15.00, în urma sesizărilor primite, echipele de verificare au constatat 5 fapte de natură contravențională (abateri prevăzute de Legea 115/2015, Legea 55/2020 și Legea 61/1991) și au aplicat un număr de 7 avertismente scrise.

Totodată, au fost întocmite 5 dosare de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunilor de coruperea alegătorilor, prev. de art. 386 din Codul penal, nerespectarea regimului urnei de vot, prev. de art. 390 din Codul penal și tentativă de fraudă la vot, prev. de art. 390 din Codul penal.  

Exemplificăm :

* În data de 27 septembrie a.c., ora 11.46, Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui a fost sesizat prin S.N.U.A.U. 112, cu privire la faptul că, la un local de alimentație publică din orașul Negrești, județul Vaslui, amplasat pe strada Păcii, o persoană oferă băuturi alcoolice alegătorilor, în schimbul votării unui anumit candidat. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de coruperea alegătorilor.

** Tot în cursul zilei de astăzi, 27 septembrie a.c., în urma apariției în spațiul public al unui material de presă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Huși s-au sesizat din oficiu, cu privire la faptul că, un bărbat în vârstă de 35 de ani, domiciliat în municipiul Huși, ar fi încercat să introducă în urna de vot a unei secții de pe raza municipiului Huși, două buletine, pentru unul dintre candidații la o funcție publică. Din primele verificări efectuate, s-a constat că bărbatul ar fi primit în plus două buletine de vot, și-ar fi exercitat dreptul de vot în mod legal pe setul de patru iar pe cele două primite în plus le-ar fi returnat membrilor comisiei, fără a aplica vreo ștampilă sau mențiune pe acestea. Pentru clarificarea împrejurărilor în care s-a produs fapta sesizată, în cauză a fost deschis un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii tentativă de fraudă la vot.

Forţele Ministerului Afacerilor Interne desfăşoară activităţi în sistem integrat, pentru a asigura exercitarea dreptului la vot în condiţii de siguranţă şi pentru a verifica şi sancţiona cu celeritate orice semnalare de incident sau încălcare a normelor legale.

Pentru mai multe informații privind procesul electoral, puteți consulta pagina unității noastre, accesând bannerul special creat în acest sens, care vă direcționează pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, unde puteți găsi atât prevederi cu caracter general privind organizarea alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din 27 septembrie 2020, cât și actele normative incidente și contravențiile și infracțiunile prevăzute de acestea.

În acest context, pentru prevenirea unor evenimente negative, vă recomandăm să respectați legislația electorală și regulile de conviețuire socială.

Sesizați orice încălcare a legislației la numărul unic de urgență 112 sau celui mai apropiat reprezentant M.A.I.!

INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEȚEAN VASLUI

COMPARTIMENTUL RELAŢII PUBLICE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.