„În anul 2018, rata abandonului a fost de 1,64%. Sub acest procent, se află un număr de 473 de elevi care și-au abandonat studiile. Cei mai mulți ajung aproape de finalul studiilor obligatorii, dar nu le mai termină”, spune Mihai Botez. Cauza generală este una singură, și anume sărăcia. „Părinții nu au bani să îi susțină pe copii într-un învățământ care este doar teoretic gratuit. Haine, cărți, transport, toate acestea ajung să fie suportate din banii părințiilor de cele mai multe ori. Între supraviețuire și educație, cea dintâi primează”, arată deputatul USR, candidatul USR PLUS la funcția de președinte al Consiliului Județean.
Potrivit lui, nu există soluții universale, iar fiecare caz trebuie tratat după nevoi. Botez arată însă că „trebuie să asigurăm susținere pentru familiile care nu pot susține copiii în școală”. Altfel șansele de a scăpa de sărăcie sunt pierdute, pentru că „lipsa educației îi aruncă pe mulți într-un ciclu nesfârșit al sărăciei”.
Candidatul USR PLUS arată că există soluții pentru a putea fi curmat acest lanț, însă pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de implicare din partea autorităților, mai puțină birocrație și mai multă deschidere spre studierea fiecărui caz și situație în parte și spre societatea civilă. „Unde nu se poate interveni instituțional, trebuie sprijinită societatea civilă. Există ONG-uri care sprijină reintegrarea în studii a copiilor, iar acestea trebuie încurajate, nu blocate prin birocrație.
Nu în ultimul rând, școlile trebuie să acorde o mai mare atenție elevilor care nu au abandonat, dar se află în situație de risc. Este mult mai ușor să previi, decât să încerci să reintegrezi. Mulți elevi nu își găsesc motivația de a continua. Și ei trebuie sprijiniți. Un sistem de învățământ bun este unul care nu lasă pe nimeni în urmă.
Consiliul Județean Vaslui trebuie să colaboreze mai bine cu autoritățile locale, iar soluțiile să fie adaptate pe specificul localității. În timp, trebuie să reducem abandonul la un minim posibil”, spune Mihai Botez, candidatul Alianței USR PLUS.
(Articol de propagandă electorală)