Cei care credeau că această campanie electorală în județul Vaslui va trece pe ritmul „Jerusalema” s-au înșelat. Zilele acestea au fost destul de tumultoase, dezvăluind observatorului atent emoțiile și pasiunile politice care bântuie prin organizațiile județene. Punctul nevralgic al acestor prime zece zile, care ameniță să transforme o campanie electorală ce începuse liniștit într-una sângeroasă, cu multe lovituri sub centură, la constituit, dupa părerea mea, filmulețul lui Igor Cobileanski.
Este evident că Alexandru Nechifor, candidatul PNL la Primăria Huși, a început în forță o ofensiva prin presă, căreia actualul primar Ioan Ciupilan (PSD) pare că nu îi poate rezista. Aceasta este punctul de tensiune maxim al acestor zece zile de campanie, moment în care toate forțele politice s-au poziționat.
Sunt semnale din teritoriu și vedem mai ales în presă că membrii ALDE duc o campanie energică în orașe, USR-PLUS bate drumurile comunelor mai ceva ca la maraton, iar Verzii… Aici asistăm la o surpriză, Partidul Verzilor prinzând mult în rândurile electoratului tânăr și dând semne că vor lupta să nu ajungă outsideri la sfârșitul campanie.
În tot acest timp, PSD nu s-a culcat pe-o ureche, Dumitru Buzatu a ieșit și el la atac, dar nu supărat ca „văcarul pe sat”, cum au spus unii, ci anunțând clar că PSD Vaslui nu va tolera loviturile sub centură. Să le luăm în ordine.
Alexandru Nechifor și ofensiva liberală de la Huși
Era de așteptat ca liberalii să fie extrem de impulsivi la Huși, fieful ministrului Nelu Tătaru. Să câștigi Hușiul este o victorie importanta pentru liberali și ar netezi eventualele asprimi ale înfrângeriilor în alte orașe și comune. Alexandru Nechifor este propulsat de trei factori importanți: trendul ascendent al PNL la nivel național, susținerea lui Nelu Tătaru și, nu în ultimul rând, cea a cotidianului „Vremea Nouă”. Unii ar putea spune că ar fi destul să-l învingă pe actualul primar Ioan Ciupilan, candidatul PSD. Nu-i chiar așa, de aceea s-a apelat la regizorul Igor Cobileanski, care a făcut recent un filmuleț artistic în care îl parodiază pe Ioan Ciupilan, aruncându-l în lada foștilor conducători comuniști fără scrupule, de care a venit timpul să ne debarasăm. În paralel, cotidianul „Vremea Nouă” a susținut lovitura cu filmul prin articole în care Ciupilan era prezentat ca un monstru, un baron local abject. La nivel de tactică electorală, tot ce s-a făcut este bine, așa sapi imaginea unui contracandidat, însă timpii sunt aleși prost. Nu aș fi dat în online acest film în primele zile de campanie. Aș fi lovit constant cu materiale de presă în imaginea lui Ciupilan, și, undeva pe 15 septembrie, aș fi dat drumul la video. Știu, totuși, care a fost gândirea: filmul va fi văzut de mulți hușeni, va umbla pe rețelele de socializare ca șarpele, se va fixa și va eroda puternic imaginea lui Ioan Ciupilan. Nu-i chiar așa. Românul este superficial, uită repede și se resemnează ușor în fața unui candidat „cu prestanță”, iar Ioan Ciupilan are figură de băiat descurcăreț, gentilom de provincie, care se învârte prin cercuri elitiste și pare că știe tot timpul ce face. L-ați văzut vreodată cum își trece telefonul dintr-un buzunar în celălalt – ticul său etern? Mișcare este amplă, nu este furișă, telefonul trece dintr-o mână în cealaltă mult în fața abdomenului (îl și ajută rotunjimea acestuia), umerii se trag în spate, iar el pare că vorbește de sus, dar prietenește cu tine. Mai mult, pronunția sa nu e în tușa groasă a moldovenului, are un ton boem, venit parcă de prin alte părți. Ioan Ciupilan are acum timp să șteargă petele negre de pe blazonul său și chiar asta face: nu a răspuns direct la problema cu filmul, l-a lăsat pe Dumitru Buzatu să netezească terenul și își vede de campania lui, neatacând (deocamdată). Tactica sa este următoarea: treci ușor printre câinii care latră turbați pe lângă tine, nu da cu bațul în ei și ai să ieși cu bine la liman. Lui Alexandru Nechifor, cu mersul său un pic depărtat și țeapăn, de om coborât de pe vapor, trecut cum ar veni prin viață, și a ochelarilor care îi dau un aer proaspăt, îi trebuie mult mai mult decât un film și niște materiale de presă ca să convingă electoratul. Dacă va lăsa tot greul pe presă și nu va duce o campanie viguroasă, în stradă, din zori și până-n seară, nu-l văd prea bine.
ALDE, USR-PLUS, Partidul Verzilor și o altă strategie a partidelor de dreapta
ALDE duce o campanie extrem de energică la Bârlad prin deputatul Daniel Olteanu, într-o notă de curaj civic, realism și tenacitate. Neobosit, atât în mediul online, cât și în stradă, de vorbă zilnic cu cetățenii, singurul parlamentar vasluian care și-a punctat activitatea cu proiecte realiste și luări de poziție obiective dă fiori reci celorlalți candidați și este de așteptat să facă figura-bombă la Bârlad. Dan Marian, candidatul ALDE pentru Consiliul Județean, a început și el să bată sistematic județul în cămașă imaculată din in. Un Dan Marian pe care îl găsim mai impulsiv și mai energic ca niciodată. La fel, o campanie temeinică duce și Sorin Radu, fostul viceprimar al muncipiului Vaslui și candidatul ALDE la primărie. Omul acesta are nervi de invidiat: oricât de mult au sărit pesediștii pe capul lui în ședințele de Consiliul Local, el, imperturbabil, și-a dus proiectele la îndeplinire. După părerea mea, Sorin Radu are stofă de bun manager, vorbește foarte bine, la obiect, în pofida figurii de om taciturn și cred cu convingere că va rămâne, sub o formă sau alta, mult timp în viața politică a municipiului Vaslui.
USR-PLUS merge pe formula veche care a dat roade: locomotiva neobosită, deputatul Mihai Botez, trage în spate toată alianța prin comunele și orașele județului. La Negrești sunt șanse mari să aibă un primar prin Florin Mardare și chiar mulți consilieri locali. Are cel mai bine cotat candidat.
Nu în ultimul rând, Partidul Verzilor, pe care vasluienii i-ar putea considera niște ciudați outsideri, au venit în fața electoratului cu proiecte bine structurate, sunt extrem de activi în mediul online, duc contre cu pesediștii în discuții pe net și atrag din ce în ce mai mulți tineri în rândurile organizației.
Nu uităm să menționăm declarația dată de Tudor Polak, candidatul PNL la Primăria Vaslui, în conferința de presă de vineri, care a arătat că, în cazul în care va ieși primar, agrează o alianța cu USR-PLUS și ALDE. Și asta mă face să repet ce am spus încă de la începutul campaniei: o alianță a forțelor politice de dreapta este o condiție pentru înfrangerea PSD-ului. Trebuia ajuns la un consens politic și acționat împreună. Numai modelul lui Nicușor Dan poate înfrânge PSD. La Vaslui, ca și în alte județe unde social-democrații câștigă de fiecare dată alegerile, alternativa unirii partidelor de dreapta este singura soluție câștigătoare. A candida individual este o strategie din start perdantă, acordând șanse nemeritate PSD-ului în anumite orașe și comune, pe care dreapta le-ar putea câștiga ușor. Înțeleg orgoliile liderilor locali și incapacitatea lor de a-și struni vanitatea arătând „la centru”, la sfârșitul campaniei, un „procent bun”. Dar, totuși, se mai poate face ceva care să contureze o alianță a forțelor de dreapta, dovedind electoratului că binele comun primează în fața politicii. Pornind de la faptul cel mai important în orice campanie că imaginea este totul, s-ar putea încheia un protocol prin care membrii organizațiilor partidele politice de dreapta s-ar uni o singura zi pe săptămână în centrul fiecărei comunități unde să-și împartă propriile materiale electorale spunând alegătorilor cu care intră în contact doar atât: „Nu votați PSD pe 27 septembrie”. Această inițiativă ar însemna mult în ochii alegătorilor, ar întări încrederea lor în partidele de dreapta și ar lovi mai mult in imaginea PSD-ului și așa mult deteriorată. Și dacă tot veni vorba despre imagine, să vedem ce fac social – democrații la Vaslui
PSD Vaslui, în expectativă, dar pregătit pentru un joc dur
Revenim la episodul cu filmul de la Huși. Reacția lui Dumitru Buzatu la această situație arată cam în ce ape se scaldă organizația PSD Vaslui în acest început de campanie. Păi, nu prea limpezi, de aceea au venit Dâncu și Ciolacu la Vaslui, evident, în trecere spre orașe mai importante din nord, unde PSD nu stă chia așa bine în sondaje. La Vaslui, situația este oarecum stabilă, deși imaginea organizației social- democrate a avut de suferit în contextual scăderii în sondaje a partidului la nivel național. „Au umplut instituţiile statului de reclamaţii, de filme denigratoare, de zvonuri, de acuze nefondate nenumărate, încât au intrat în conştiinţa populaţiei tot felul de zvonuri pe seama bogăţiei mele, de exemplu. Toată bogăţia mea poate fi sintetizată dacă citeşti declaraţia de avere pe care am dat-o cu toată responsabilitatea şi nu cred că putea să existe vreo neconcordanţă între ceea ce am declarat şi ceea ce am. Aş vrea să ies eu din cauză, pentru că eu practic o altfel de campanie. Doar dacă sunt provocat cu insistenţă dau răspunsuri, în rest campania mea se bazează pe prezentarea proiectelor şi pe lămurirea electoratului cu privire la programele noastre.
Toate acuzaţiile lansate de liberali fac parte din vechea arie: Calomniază, calomniază, că tot rămâne ceva!”, a comentat liderul PSD Vaslui. Gura lui Buzatu, adevăr grăiește: dacă urli în continuu despre cineva că e ticălos, lumea va ajunge să creadă că e ticălos. Organizația județeană a PSD Vaslui e acum ca Naționala României la fotbal în 2000: în declin, dar încă periculoasă. Însă cu un Dumitru Buzatu care nu coboară încă în stradă printre alegători, să-l vadă lumea că se implică, și cu un Vasile Pavăl care face declarații care vor să lovească la coarda sensibilă, cum că peste patru ani se va retrage, rugând astfel pe vasluieni să-l voteze, social-democrații nu se vor smulge din deficitul de imagine. Timpul câștigului facil pentru PSD s-a cam dus, iar dacă nu și-au dat încă seama de acest lucru, vor învăța în scurt timp.