Cum s-au dus consilierii locali și angajații Primăriei Vaslui în Franța ca să învețe niște lucruri pe care deja le știau. Cum? Pe 50.000 de euro!

Qu’est que nous avons prepare pour aujourd’hui? Păi niște mâncare organică: o roșie, cartofiori bio fierți, un măr, o varză crudă. După aia mergem la hotel și mâncăm o ceafă în mult ulei, un caviar, ochi de broască, etc. La fel cum papă constat și unii angajații ai Primăriei Vaslui, dar mai ales consilierul local (PSD) Alexandru Barbu (îl puteți vedea aici: https://www.youtube.com/watch?time_continue=29&v=XbLuLB2afJ8&feature=emb_title), care merg regulat, de aproape doi ani, în orășelul Mouans-Sartoux (Franța), ca să învețe cum să încropească o fermă ecologică municipală, unde ar trebui să fie cultivate fructe și legume bio, ca să mănânce bio cei de la cantina de ajutor social. Sau orice altă cantină pe care o are sau o va avea primăria. Adică au ajuns francezii să ne învețe să nu punem chimicale atunci când plantăm fructe și legume, să ne arate cum să depozităm corect deșeurile și cum să-i învățăm pe copii să mănânce sănătos, nu chipsuri și hot–dog. Pentru că, în esență, despre asta este tărășenia despre care vom vorbi. Și un flec de vreo 50.000 de euro de la UE și bugetul de stat, pe care l-a ciuruit municipalitatea cu plimbări fără rost.

Bune practici, rele obiceiuri

Undeva la mijlocul lui 2018. „Sustainable school meals for green and healthy local food system” este proiectul care a pătruns pe mail și în inimile angajaților, dar mai ales a copt ideea unei fericite deplasări în Franța pentru Alexandru Barbu. Tot scopul acestui proiect rulat pe zeci de mii de euro, este învățarea unui set de bune practici. Adică să se ducă cineva acolo, să se uite, să noteze și apoi să vină la Vaslui și să spună ce-a văzut. Atât. „Confruntându-se cu impactul negativ pe care producția industrială de alimente îl are asupra sănătății și mediului înconjurător, orașele pot inversa acest trend printr-o guvernantă alimentară sustenabilă. Buna practică propusă de municipalitatea Mouans-Sartoux este reprezentată de dezvoltarea unui sistem de alimentație 100% organic în cantinele administrate de municipalitate, rezultat obținut fără costuri suplimentare, prin reducerea cu 80% a risipei alimentare și prin introducerea în alimentație a proteinelor vegetale ca alternativă sănătoasă la proteina de origine animală. Toate acestea au dus la o relocalizare a resurselor alimentare, revitalizarea agriculturii locale si educarea beneficiarilor în privința alimentației sustenabile”, se arată în proiectul de hotărâre de consiliu local, aprobat fără discuție de majoritatea pesedistă. Păi numai dacă citești expunerea de motive, înveți totul: o fermă ecologică la o distanță mică de cantinele respective, cultivarea de fructe și legume fără îngrășăminte chimice, educarea copiilor pentru o alimentație sănătoasă. Punct. Ei, nu e chiar așa, este cu punct și virgulă și multe deplasări în Franța. Proiectul este încă în derulare, are un buget de 50.000 de euro, din care 42.500 euro parte cofinanțată de UE, 6.500 din bugetul de stat și 1.000 euro este cofinanțarea Primăriei Vaslui. Acum, nu-i așa că simțiți că vă pocnește efectul bio al unei iahnii de fasole?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.