Vaslui devine unul din polii producției de energie electrică din România

Acorduri de mediu pentru încă 91 de hectare de parcuri eoliene. În Vaslui se va produce energie electrică pe încă 90,5 de hectare de parcuri eoliene, în cadrul a două noi proiecte private de investiții, care urmează să fie dezvoltate pe 78 și, respectiv, 12,5 hectare, a anunțat Mihaela Budianu, directorul executiv al Directiei Judetene de Mediu Vaslui din cadrul Agenției Naționale pentru Mediu si Arii Protejate (ANMAP).

Acordurile de Mediu, pentru realizarea celor două proiecte, au fost semnate în această săptămână 

Primul din proiectele pentru care Direcția Judeteană de Mediu Vaslui a emis Acord de Mediu, luni, 26 mai 2025, vizează construirea unui parc eolian format din 10 turbine eoliene de 7.2 MW fiecare, cu o putere instalată totală de 70,74 MW. Amplasamentul va acoperi o suprafață de teren de 784.284 mp (78,4 ha), din extravilanul comunelor Delești, Laza, Bălteni, Ștefan cel Mare și Cozmești, din județul Vaslui. Și valoarea investiţiilor propuse în proiect este de 39 milioane de euro.

Principalele lucrări propuse de SC AUKERA PROJECT COMPANY EPSILON SRL pentru punerea în funcţiune a parcului eolian sunt: construirea celor 10 turbine eoliene; modernizare drumuri de exploatare existente și construire drumuri conexe de acces; lucrări pentru racordare la SEN cuprinzând: 

– construire linie electrică subterană (LES) pentru racordarea turbinelor eoliene la stația de transformare 110/33 kV Delești, nou proiectată; 

– construire stație de transformare 110/33 kV Delești pentru racordare la rețea a centralei electrice (CEE) Delești;

– construire stâlp LEA punct conexiune pentru racordarea centralei electrice (CEE) Delești la LEA 110kV Munteni – Negrești. 

Al doilea parc a primit Acord de mediu, pentru 7 turbine în extravilanul comunei Fălciu.

Parcul eolian Fălciu, în valoare de 269 de milioane de lei, a primit, marți, 27 mai 2025, Acord de Mediu. Turbinele montate de SC CLEVER SRL, cu o capacitate totală de 49,6 mW (7.2 MW x 5 turbine și 6.8MW x 2 turbine = 49.6 MW total), vor ocupa o suprafață de aproape 12,5 hectare, din extravilanul comunei Fălciu. Conform proiectului se propune un parc eolian format din 7 centrale eoliene, platforme pentru montajul turbinelor, organizare de șantier pentru fiecare turbină în parte, stație stocare BESS formată din 5 unități de stocare x 2.032 MWh = 10.16 MWh total (va ocupa suprafața de 650 m.p. stația de stocare). 

Niciunul din aceste proiecte nu este susceptibil a avea impact negativ asupra obiectivelor de conservare din ariile naturale protejate menționate dacă se vor respecta măsurile prevăzute în avizele favorabile acordate de Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate, în calitate de autoritate responsabilă pentru ariile naturale protejate.

Anul trecut, în nordul județului Vaslui, au mai fost autorizate din punct de vedere al protecției mediului, alte două proiecte-gigant pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile, având un total de 62 de turbine eoliene de mare capacitate, cu înălțimi de până la 206 metri, și în februarie 2025 au fost reglementate alte 2 parcuri eoline cu 20 turbine .

Agentia Națională pentru Mediu și Arii Protejate – Direcția Județeană de Mediu Vaslui

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.