Filmul „Maia – Portret cu mâini” de Alexandra Gulea a intrat în cinematografe în 16 mai ac. Maia (Alexandra Gulea) a făcut parte dintr-o mică populație seminomadă, supusă epurărilor etnice, aromânii. Nepoata ei a realizat o reconstituire vizuală vie a călătoriei sale de-a lungul secolului XX. Istoria ei se confundă cu cea mai amplă Istorie cu I mare.

Forțați să părăsească munții Greciei după moartea violentă a tatălui Maiei, familia sa ajunge într-o Românie tulburată de schimbări politice majore. Soțul Maiei (bunicul Alexandrei Gulea) petrece câțiva ani în închisorile comuniste, iar Maia își îngroapă patru din cei șase copii.
Alexandra Gulea, o artistă vizuală formată la Beaux-Arts de Paris și la Școala de Film de la München, folosește instrumentele artei contemporane pentru a țese viața Maiei. Este o odisee multimedia care suprapune materiale de arhivă, interviuri documentare, scene de ficțiune, fotografii, performance-uri, muzică, sculpturi și instalații de artă. Sunt patru protagoniste care interpretează același personaj: Vava Ștefănescu care a coregrafiat și dansat destinul tragic al Maiei, actrița Emilia Dobrin care întruchipează personajul la mai multe vârste, Maria Cuzmin care le interpretează pe cele două Alexandra Gulea la vârsta copilăriei și a adolescenței și autoarea, făcând ca mai multe personaje feminine să se contopească într-unul singur.
Duminică 25 mai, ora 11.00 la sediul central al muzeului, din str. Vasile Pârvan, nr. 1, vă invităm să vizionați filmul „Maia – Portret cu mâini” de Alexandra Gulea.
INTRAREA ESTE GRATUITĂ.
Imagine: George Chiper, Nicu Ilfoveanu, Montaj: Frédéric Fichefet, Alexandra Gulea.
Scenografie și costume: Ramona Stanca, Muzica: Vlaicu Golcea, Stephan Dunkelman, Stéphane Karo.
Maia – Portret cu mâini este o producție Anchor Films împreună cu Trident Film&Media (România), WeltFilm (Germania) și Vent d’Est (Franța), cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.
Filmările au avut loc în România, Grecia și Albania
Parteneri: Avanpost Media, Uniunea Cineaștilor, Dacin Sara.
Adresele la care se pot obține informații privitoare la eveniment:
email:muzeuparvan@gmail.comhttp://www.muzeulparvan.ro/http://www.youtube.com/c/MuzeulVasileParvan
https://www.facebook.com/muzeul.vasileparvan
Organizator local dr. Mircea Mamalaucă
MUZEUL „VASILE PÂRVAN” BÂRLAD
Str. Vasile Pârvan nr.1, cod. 731050
Tel. 0235.421.691, 0335.404.746
Fax. 0235.422.211
Adrese e-mail:
http://www.youtube.com/c/MuzeulVasileParvan
https://www.facebook.com/muzeul.vasileparvan