A fost lansat Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Vaslui, etapa 1

Miercuri, în prezența autorităților locale și județene, a avut loc conferința de lansare a Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Vaslui – Etapa 1. Proiectul este cofinanțat în cadrul Programului Dezvoltare Durabilă (PDD) 2021-2027, Prioritatea 1 – Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată și tranziția la o economie circulară. Este vorba de una dintre cele mai importante finanțări obținute de județul Vaslui, de aproape jumătate de miliard de euro, la finalul implementării lui, cetățenii din aproape toate localitățile din județ urmând a fi conectați la sisteme de canalizare și epurare a apelor uzate.

Încă din 2016, autoritățile județene și operatorul Aquavas SA Vaslui au încercat accesarea de fonduri în vederea implementării unui proiect major,  de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în toate localitățile vasluiene pentru a oferi tuturor locuitorilor condiții moderne de trai. A fost nevoie de mai mulți ani pentru întocmirea documentațiilor necesare și pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire, ținând cont de faptul că acest proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată ar urma să fie aplicat în majoritatea comunelor și orașelor vasluiene. În sfârșit, după finalizarea tuturor documentațiilor, s-a obținut și finanțarea necesară, una dintre cele mai mari obținute vreodată în județul Vaslui, de aproape jumătate de miliard de euro. Banii provin din cadru Programului de Dezvoltare Durabilă (PDD)n 2021 – 2027, derulat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene prin autoritatea de Management pentru Programul Dezvoltare Durabilă.

Obiectivul specific al  proiectului este promovarea accesului la apă și gospodărire sustenabilă a apelor și urmărește continuarea strategiei locale pentru dezvoltarea sectorului de apă și apă uzată, în vederea atingerii țintelor asumate de România prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, la nivelul județului Vaslui. Se are în vedere îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Vaslui, oferind apă potabilă de calitate în localități cu peste 50 locuitori, precum și colectarea și epurarea adecvată a apelor uzate, în aglomerări cu peste 2000 de locuitori.

Conform Programului Dezvoltare Durabilă, finanțarea are următoarea structură: Grant UE pentru axa prioritară – 85.00 %; contribuție Buget de Stat -13.00 %, contribuție Buget Local: 2.00%.

Etapa I a proiectului va acoperi 30 de UAT-uri, mai exact 102 de localități dintre care două municipii, un oraș și 26 de comune. Aria de acoperire a acestei faze a proiectului vizează 91.978 locuitori, reprezentând 33,98% din totalul populației județului. Proiectul va fi implementat în prima etapă în localități din nordul județului: Băcești, Bălteni, Codăești, Cozmești, Delești, Dimitrie Cantemir, Duda-Epureni, Dumești, Ferești, Hoceni, Huși, Ivănești, Lunca Banului, Miclești, Muntenii de Sus, Negrești, Oșești, Pădureni, Pungești, Rafaila, Rebricea, Stănilești, Ștefan cel Mare, Tanacu, Tăcuta, Todirești, Vaslui, Văleni, Zăpodeni. Suma disponibilă pentru această primă etapă este de 235 milioane de euro, iar după cheltuirea a 70% din această sumă, se va trece la a doua etapă, respectiv cuprinderea în program a localităților din sudul județului, suma finală accesată urmând a fi de 462 milioane euro.

„Acest proiect destul de anevoios a necesitat foarte multă muncă și mulțumesc tuturor celor implicați, mulțumesc colegilor primari pentru că au înțeles că trebuie să lucrăm uniți pentru a avea un sistem integrat de management de apă și canal. Astăzi, avem o primă etapă din acest proiect în valoare de 235 milioane de euro, cu 30 de UAT-uri din partea de nord a județului Vaslui, urmând ca în momentul în care ajungem la 70 la sută din suma care ne este alocată să trecem la etapa a doua, în sudul județului, pentru a atinge suma de 462 de milioane de euro. E un proiect ambițios. Cu toate problemele pe care le-am avut, s-a demonstrat că putem. Urmează implementarea și rog pe fiecare dintre noi, de la primari până la antreprenori, să fim serioși în implementare, pentru a nu avea nicio sincopă în ceea ce înseamnă rambursarea acestui proiect.”, a declarat Ciprian-Ionuț Trifan, președintele Consiliului Județean Vaslui.

În cadrul proiectului este prevăzută realizarea și punerea în exploatare a peste 880 de kilometri de conducte nou sau optimizate pentru sistemele de distribuție  apei potabile sau de colectare a apelor uzate, realizarea unui sediu pentru amenajarea si dotarea unui laborator de monitorizare a calitatii apei potabile și apelor uzate în vederea înregistrării la Ministerul Sănătății, respectiv acreditării, precum și a unui dispecerat central SCADA. De asemenea, pentru asigurarea calității apei potabile distribuite, în etapa I se propun 3 stații noi de electro-clorare pentru producerea de reactiv de dezinfecție și care vor fi amplasate în incintele stațiilor de tratare din Vaslui, Huși și Negrești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.