Epidemia de rujeolă la apogeu: Copil de 4 luni, din Vaslui, răpus de boală

Încă de pe 5 decembrie 2023, Ministerul Sănătăţii declara stare de epidemie de rujeolă la nivel naţional, în contextul în care în ultimii ani mulţi părinţi au refuzat să-și mai vaccineze copiii împotriva acestei boli. În primă fază, în judeţul Vaslui nu s-a înregistrat vreun caz de îmbolnăvire cu această „boală a copilăriei”, în condiţiile în care rata de vaccinare era mai mare ca în alte judeţe ale ţării. Pe parcursul anului, situaţia s-a schimbat, anul trecut fiind confirmate în judeţ 96 de cazuri, iar în acest an, deja, 31. A fost înregistrat și primul deces, un bebeluș de 4 luni din municipiul Vaslui care, din cauza vârstei fragede, nu era încă eligibil pentru vaccinare. De altfel, vaccinarea antirujeolică și carantinarea celor suspectaţi că ar fi contractat boala, sunt singurele măsuri de prevenţie împotriva răspândirii bolii. 

Un bebeluș în vârstă de 4 luni din municipiul Vaslui a murit la începutul acestui an din cauza rujeolei, o boală extrem de contagioasă, care poate produce multe complicaţii și chiar deces. Din câte se pare, mama copilului contactase această boală și i-a transmis-o celui mic care, din cauza vârstei, nu era încă eligibil pentru vaccinare. Copilul a prezentat, încă de pe 8 ianuarie 2024, posibile semne ale bolii: febră, tuse seacă, inapetenţă, pentru ca o săptămână mai tărâziu să prezinte semnele caracteristice ale bolii, respectiv pete roșii pe faţă și pe corp. Minorul a fost transportat de urgenţă la un spital din Iași, însă nu s-a mai putut face nimic pentru el.

Trebuie spus că, având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății declara epidemie de rujeolă la nivel național, încă din 5 decembrie 2023, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă. Deja, 4 luni mai târziu, la începutul lui martie 2023, în întreaga ţară erau confirmate peste 7.200 de cazuri, cu o rată de circa 600 – 700 de cazuri noi, săptămânal de îmbolnăviri cu rujeolă, fiind înregistrate și mai multe decese. Din fericire, dat fiind că judeţul Vaslui avea o rată „decentă” de vaccinare antirujeolică, o perioadă, epidemia a ocolit această zonă. Apoi însă, au început să apară și la noi cazuri, pe parcursul anului trecut fiind semnalate 148 de posibile îmbolnăviri cu rujeolă. Dintre acestea, 96 de cazuri au fost confirmate, 24 de cazuri, în care pacienţii prezentau simptomatologie și au avut contact cu persoane infectate, au fost clasificate ca fiind probabile, 3 cazuri, în care pacienţii prezentau doar simptome ale bolii, au fost clasificate ca fiind cazuri posibile, iar în 3 cazuri, prezenţa vitusului a fost infirmată. Anul 2025 a debutat sub aceleași auspicii, în doar o lună fiind anunţate 39 de cazuri de îmbolnăvire cu rujeolă, din care au fost deja confirmate 31 de cazuri iar 5 cazuri au fost clasificate ca fiind probabile îmbolnăviri, așteptându-se rezultatele de laborator. Din păcate, între cazurile confirmate se află și cel al bebelușului care a decedat și a mamei acestuia, probabil nevaccinată în copilărie.

Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă foarte contagioasă, a cărei simptome apar la 10 – 12 zile de la contactul cu virusul și pot fi confundate cu o răceală obișnuită. Pe măsură ce boala progresează, între a treia și a șaptea zi de la debut, febra crește până la 39 – 41 grade Celsius, iar pe corp apare erupţia caracteristică, reprezentată din pete roșii care persistă 4 – 7 zile. 30% dintre cazurile de rujeolă dezvoltă complicaţii cum ar fi encefalita, pneumonia sau otita, dar și diaree severă, deshidratare secundară și chiar orbire. Rata de decese datorată rujeolei poate ajunge la 1 – 3 la mia de îmbolnăviri.

Singura protecţie împotriva rujeolei și a complicaţiilor ei este vaccinarea, iar odată ce boala s-a declanșat pot fi tratate doar simptomele acesteia. Vaccinarea se face în copilărie, o primă doză de vaccin ROR, care protejează împotriva a trei boli, rujeolă, oreion și rubeolă, se face la împlinirea vârstei de 1 an, iar a doua doză, la vârsta de 5 ani.

Din păcate, încă mai sunt comunităţi sau persoane care refuză vaccinarea, din diverse motive, uneori care ţin de religie, dar sunt și dintre cei care refuză din principiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.