Legea pensiilor de boală urmează să fie modificată, Guvernul adoptând un proiect care transferă administrarea cabinetele teritoriale de expertiză medicală de la casele teritoriale de pensii la Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă. Modificarea are ca scop îmbunătățirea calității serviciilor prin coordonarea unitară a activității la nivel național, stabilind proceduri și criterii clare pentru diagnosticarea și încadrarea în grad de invaliditate.

Noua lege a pensiilor menține cele trei grade de invaliditate, redefinite astfel:
- gradul I pentru deficiențe funcționale grave,
- gradul II pentru deficiențe accentuate cu capacitate de autoservire parțială
- gradul III pentru deficiențe medii cu capacitate de autoservire păstrată.
Diminuarea numărului de beneficiari de pensii de invaliditate se va face prin aplicarea unor criterii stricte de evaluare a gradului de invaliditate, care vor îngreuna procesul de pensionare. Persoanele care vor dori să se pensioneze pe motiv de boală vor trebui să obțină un referat medical de la medicul curant și să se prezinte la expertiza medicală pentru a solicita încadrarea în grad de invaliditate. Procesul va include o evaluare medicală bazată pe documente recente și un raport care determină capacitatea de muncă. Decizia medicală este emisă în termen de 45 de zile de la cerere.
În județul Vaslui, în anul 2023, existau 7.520 de pensii de invaliditate. Cu o predominantă a pensionarilor în vârstă de 55-59 ani și peste 60 de ani. Cele mai frecvente boli invalidante au fost cele care priveau existența unor tumori, tulburări mentale, boli ale sistemului nervos, boli cardiovasculare și digestive. Revizuirile medicale au dus la 5 depensionări, 64 de persoane trecând în grade inferioare de invaliditate, iar 98 în grade superioare.