Biblioteca Județeană: Recomandări de lectură – Cărțile Crăciunului

Cum putem intra mai bine în feeria Sărbătorilor de iarnă decât prin minunata lume a cărților? Deoarece iubiți cărțile vă propunem spre lectură, pentru cea mai frumoasă perioadă din an, câteva volume a căror acțiune se petrece în preajma Crăciunului. Această sărbătoare, cu toate simbolurile ce o însoțesc, are un rol important în fiecare poveste. O parte din personajele narațiunilor își pierduseră speranța, însă magia Crăciunului a provocat  un miracol readucând bucuria în viața lor. De la cărți polițiste sau de religie până la cărți de dragoste, cu siguranță veți găsi ceva care să fie pe placul dumneavoastră.

Crăciunul lui Poirot – Agatha Christie

Spre consternarea întregii familii, bogatul proprietar Simeon Lee, un bătrân milionar nesuferit, înstrăinat de mulți ani de rudele sale, își adună toată familia cu scopul aparent de a pune capăt vechilor neînțelegeri și pentru a petrece Crăciunul împreună. Familia, în secret sau nu, își îndreaptă gândurile spre moștenire. Dar reuniunea de familie nu se va dovedi prea fericită atunci când apar și câțiva oaspeți neașteptați. Vechi răni și păcate ies la iveală, bătrânul Lee amenință cu schimbarea testamentului, iar în cele din urmă are loc o crimă chiar în ajunul Crăciunului.

 În tot acest vârtej de personaje minciunile se țin lanț și așa cum își dă seama Poirot, fiecare dintre ei are un motiv cât se poate de serios, dar și oportunitatea de a înfăptui crima. Însă pe parcursul anchetei acesta își va demonstra încă o dată măiestria, venind cu o perspectivă cu totul nouă asupra faptelor.

O adevărată capodoperă care deține toate ingredientele unui mister bine gândit, în genul cunoscut al autoarei, cu un suspans la cote înalte, ce ne conduce de multe ori pe piste false, și un final total neașteptat.

Hristos, lumina lumii – Ellen White

Cu o profundă experiență spirituală, autoarea acestei cărți povestește viața lui Iisus aproape cu entuziasmul unui martor ocular.  

Hristos, lumina lumii este considerată de mulți o adevărată capodoperă literară și spirituală. Este o sursă de hrană sufletească ce  îi induce cititorului sentimentul că trebuie să urmărească și cel mai mic detaliu, pentru că acesta poate însemna soluția pentru problemele existențiale cu care se confruntă.

Biografia este structurată în 87 de capitole organizate în nouă părți, fiecare secțiune sintetizând perioadele esențiale din viața lui Hristos. Este compusă din mici narațiuni care prezintă cronologic călătoriile, minunile, predicile, exorcizările și învierile săvârșite de Iisus. Autoarea nu se oprește la o simplă prezentare a evenimentelor relatate în evanghelii, ci surprinde cu finețe motivații, atitudini ascunse, dorințe ale inimii omului, dovedindu-se un bun cunoscător al sufletului uman.

Cu o intuiție care se confundă cu inspirația divină, Ellen White surprinde sentimentele și emoțiile care l-au încercat pe Iisus în timpul vieții Sale pământești. Oferă prin cuvintele, faptele și gesturile Sale un model de viețuire, nu doar pentru contemporanii Lui, ci pentru oricine Îl întâlnește, fie chiar și prin cuvântul scris.

Un altfel de Crăciun – John Grisham

Romanul este o satiră blândă despre cum materialismul și comercialismul umbresc frecvent adevăratul sens al  Crăciunului. Construit pe principiul reacțiilor în lanț te va face să apreciezi frumusețea momentelor petrecute cu familia, aducându-ți un zâmbet pe buze.

Deoarece s-au săturat de reclamele de Crăciun, de febra cumpărăturilor, de decorații și cadouri, dar mai ales de cheltuieli, o familie de americani a decis să… „sară” peste sărbătorirea Crăciunului și să-și cheltuiască economiile pe o croazieră de zece zile în Caraibi. În timp ce toți oamenii se înghesuiau la cumpărături și își decorau casele și strada, Luther și Nora mergeau la salonul de bronzat și țineau dietă. Când în ziua de Ajun, fiica lor plecată în Peru îi sună să le spună că va fi acasă în câteva ore, împreună cu logodnicul ei, pentru a sărbători Crăciunul în familie, panica este mai mare decât surpriza.

Autorul descrie cu mult umor agitația specifică acestui moment al anului, cât și încercările mai mult sau mai puțin reușite ale nonconformistului cuplu. 

Pomul de Crăciun. Sălașul nălucilor – Jennifer Johnston

După nașterea fiicei sale, Constance, o scriitoare care locuiește la Londra, primește vestea că slăbiciunea care o tot simțise nu era ca urmare a sarcinii, așa cum credea, ci se datora leucemiei. De aceea se întoarce la casa din copilărie,  într-o suburbie a Dublinului, hotărâtă să moară acolo și să evite lupta împotriva bolii în spital.

În timp ce se pregătește pentru Crăciun, mintea îi alunecă înainte și înapoi amintindu-și copilăria și viața de adult. Sărbătorile îi sunt foarte pline. Trebuie să-i scrie lui Jacob, un evreu polonez cu care a avut o scurtă aventură în timp ce era în vacanță în Italia, pentru a-i spune că este tată. Trebuie să-și termine cartea începută, care s-o facă să nu-i pară rău de toate cărțile pe care nu le-a scris, trebuie să petreacă un Crăciun memorabil cu fiica ei, pentru că e primul și pentru că…e ultimul.

O carte ce lasă spațiu pentru imaginația cititorului și care spune cea mai profundă poveste despre viață, despre naștere și moarte, despre speranță, dezamăgire și dragoste. Când o termini de citit te-ai îmbogățit cu o istorie fascinantă, plină de tandrețe și fără pic de sentimentalism.

Un Crăciun de neuitat  – Mary Carter & Terri DuLong

Un Crăciun de neuitat  reunește două povești fermecătoare, pline de umor și emoție, care vă vor transpune în atmosfera magică și irezistibilă a sărbătorilor de iarnă. Cartea cuprinde două povești diferite despre aceeași sărbătoare: Un Crăciun tropical scrisă de Mary Carter și Un Crăciun magic imaginată de Terri DuLong. Prima vorbește despre povestea unei newyorkeze care își pierduse de curând serviciul, dar și cei mai buni prieteni. O întâmplare neașteptată îi dă  prilejul ca de Crăciun să ajungă în peisajul de vis din Maui, unde întâlnește un tânăr care îi transformă cu totul vacanța pentru care își propusese doar distracție și aventură.

Cea de a doua poveste o are în prim plan pe Josie, care în tinerețe a renunțat la facultate și a ales să fie mamă singură a unei fetițe, rămânând pe insula natală Cedar Key. Viața liniștită a acestei comunității este brusc tulburată de vestea, că unul dintre cei mai vechi locuitori este în pericol de a fi trimis la azil. Revoltată de nedreptatea pe cale să fie comisă, Josie se mobilizează pentru a îndrepta lucrurile.

Ambele proze sunt atât amuzante, cât și pline de profunzime, surprinzând relațiile dintre părinți și copii în două povești de viață desprinse parcă din realitate.

Pomul de Crăciun – Michel Bataille

O carte ce iese din tiparul familiei fericite, al mesei pline și al cadourilor, ce emoționează și ne determină să ne reconfigurăm dorințele.

Ca în fiecare an, de când și-a pierdut mama, Pascal se întoarce cu tatăl său la Paris, pentru a-și petrece vacanța.  În timpul unei călătorii pe mare în Corsica, un avion cu o încărcătură letală explodează în apropierea bărcii lor, însă atunci nici unul nu bănuiește tragedia care va urma. În urma acestui accident, băiatul se îmbolnăvește de leucemie.

O poveste emoționantă despre relația dintre un tată și fiul său, un copil minunat, care nu mai are mult de trăit, dar știe să profite de ultima perioadă din scurta sa viață. Când află de boală, Pascal își dezvăluie o ultimă dorință, neobișnuită pentru un copil: să aibă un lup adevărat. Tatăl lui chiar ajunge să fure o pereche de lupi de la Grădina Zoologică și îi aduce acasă, unde devin veritabile animale de companie.

Pascal reușește să și-i facă prieteni, singurii care-l asistă în clipele morții, culcați alături de corpul prăbușit lângă pomul de Crăciun, când tatăl nu era acasă. Autorul a reușit să dea unei povești atroce și atât de actuale dimensiuni de parabolă sau mit.

Lectură plăcută!

Bibliotecar, Luciana Macovei                                               

Biblioteca Județeană „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui                                      

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.