Vom avea o iarnă cu temperaturi în limita celor obișnuite, estimează meteorologii. Decembrie va aduce ninsori și temperaturi negative, însă nu sunt așteptate episoade extreme.
Anul acesta vom avea o iarnă blândă, neobișnuit de caldă, cu ninsori reduse. Estimarea vine de la Serviciul Copernicus privind schimbările climatice, care arată că în întreaga Europă se vor înregistra temperaturi ridicate în acest sezon. Pe de altă parte, în țara noastră, sfârșitul lunii octombrie vine cu vreme frumoasă, cu temperaturi de peste 20 de grade, cu mult peste valorile normale ale acestei perioade. Apoi, spre finalul săptămânii, însă vremea se va răci ușor.
Cu toate că temperaturile vor începe să scadă, în luna noiembrie termometrele vor indica valori mai mari cele normale toamnei. Meteorologii spun că în următoarele zile valorile maxime vor depăși 20 de grade celsius în aproape toată țara.
Oana Catrina, meteorolog ANM: „Ploile se vor semnala doar cu totul izolat, vor fi slabe cantitativi și vor prefera, spre exemplu, ziua de mâine nordul Moldovei și zona montană, iar în zilele imediat următoare partea de vest și de centru a teritoriului, precum și zona montană.”
Florinela Georgescu, director ANM: „Decembrie este luna în care pot apărea primele episoade de ger, cu temperaturi de -10, -20 de grade. Nu este exclus ca pe durata unei luni sa fie o săptămână, două de ger, și apoi revenirea la temperaturi ridicate. În mod normal, în lunile de iarnă precipitatiile sunt mai puțin abundente decât vara. Este probabilitate mare ca precipitațiile solide sub formă de ninsoare sa apară la campie.”
Meteorologii susțin însă că estimările ar putea suferi modificări din cauza vortexului polar și a fenomenului La Nina, fenomen care se traduce printr-o răcire a Oceanului Pacific. Specialiștii mai spun că estimările pe termen lung, de câteva luni, au un grad mare de incertitudine. Iar temperaturile medii pot ascunde perioade de ger năprasnic și episoade cu temperaturi mult mai ridicate decât cele normale.
„Putem spune că în decembrie e probabilitate mare că precipitațiile sub formă de de ninsoare să apară și în zonele de câmpie. Pentru luna ianuarie, acest multimodel pe care discutăm arată o abatere pozitivă, și este momentul să spun că genul acesta de estimări care ne arată media la nivelul unei luni poate masca episoadele cu vreme mai severă, de ger. Deci nu este exclus ca pe perioada unei luni să existe o săptămână, două săptămâni de ger și apoi o revenire la temperaturi mai ridicate. Februarie în medie poate aduce temperaturi negative este de așteptat să avem episoade cu precipitații, probabilitatea să fie sub formă de ninsoare în zonele joase fiind ridicată”, a declarat Florinela Georgescu, director Prognoză Meteorologică la Administrația Națională de Metereologie.